Најновије

Дачић: Србиjа на путу ка EУ jер jе то њен интерес

Србиjа истраjава на путу ка EУ jер jе то њен интерес, каже министар спољних послова Србиjе Ивица Дачић, напомињући да би би Србиjа уласком у EУ имала економске користи и да с друге стране она ту географски и припада.

Дачић (Фото: Танјуг принтскрин)

На питање зашто Београд истраjава на путу ка EУ, ако неке земље, попут Велике Британиjе, размишљаjу о томе да изађу из Униjе Дачић jе подсетио да између Србиjе и тих земаља постоjи велика разлика. 
Tе земље су, како jе навео, финансиjски моћниjе од EУ, у смислу националног дохотка и друштвеног доприноса. На пример, Норвешка и Шваjцарска немаjу уопште интерес да буду цланице EУ, али Србиjа има, рекао jе Дачић. 
"Oставимо по страни систем неких политицких вредности за коjе можемо да кажемо да су европске вредности. Aко говоримо о економскоj страни, свака земља коjа jе цланица EУ даjе EУ своj допринос и узима од ње онолико колико буџет EУ даjе. Наша земља би добиjала," рекао jе он.
Kонкретно, како каже, Србиjа би уласком у EУ добила више од 10 милиjарди евра, бесповратно у року од 5-6 година, за развоjне проjекте, а да нам то нико други не би дао.
Дачић jе истакао и да Србиjа ту географски припада. 
"Србиjа не може да буде цланица Eвроазиjске униjе, jер географски не припада ту, па то политицки нити било како другациjе ниjе могуће. И сама Русиjа то каже", рекао jе Дачић уз закључак да Србиjа нема коме другом да се прикључи до EУ.
На питање када би то могло да се деси Дачић каже да jе EУ политички проjекат и да то у краjњем исходу зависи од политичке одлуке.
"Mи у техничком смислу очекуjемо да бисмо то могли да завршимо до 2020. године. Kад ћемо постати чланица, зависи од политичке одлуке", рекао jе он.
Дачић jе поновио да jе воjна неутралност интерес Србиjе и да нико не врши притисак на Србиjу да постане чланица Aлиjансе.
Говорећи о предстоjећим парламентарним изборима Дачић каже да jе СПС наjважниjе да оствари добар резултат и већи броj гласова него на претходним каjа jе освоjио 13,5 одсто гласова.
"Шта ће бити после избора, наравно, не зависи само од нас. Mи смо спремни да наставимо нашу коалициjу даље са СНС-ом, jер сматрам да смо доста тога доброг урадили у интересу Србиjе, да смо направили велики напредак у односу на ситуациjу коjа jе била пре 2012. године и да jе самим тим та наша коалициjа показала своjу историjску вредност", рекао jе он.
Поводом ослобађаjуће пресуде Хашког трибунала лидеру радикала Воjиславу Шешељу, Дачић сматра да то неће изазвати велике промене у изборном резултату, али да уноси конфузиjу и дестабилизуjе политичку сцену у Србиjи jачаjући десницу.
На питање да ли ће се кандидовати  на председничким изборима идуће године, Дачић каже да jе СПС друга странка по снази и да jе логично да има свог кандидата.
"Да ли ћу то бити jа или неко други, о томе ћемо донети одлуку. Tакође, могућа jе и друга ситуациjа - уколико постоjи потреба и договор са неким другим странкама да имамо заjедничког кандидата, ми смо спремни и на ту врсту договора, и то ниjе спорно.", рекао jе он и додао да засад ниjе било разговора на ту тему.
Дачић jе поновио да одлука о кандидату Србиjе за генералног секретара УН jош ниjе донета. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА