Najnovije

Dačić: Srbija na putu ka EU jer je to njen interes

Srbija istrajava na putu ka EU jer je to njen interes, kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, napominjući da bi bi Srbija ulaskom u EU imala ekonomske koristi i da s druge strane ona tu geografski i pripada.

Dačić (Foto: Tanjug printskrin)

Na pitanje zašto Beograd istrajava na putu ka EU, ako neke zemlje, poput Velike Britanije, razmišljaju o tome da izađu iz Unije Dačić je podsetio da između Srbije i tih zemalja postoji velika razlika. 
Te zemlje su, kako je naveo, finansijski moćnije od EU, u smislu nacionalnog dohotka i društvenog doprinosa. Na primer, Norveška i Švajcarska nemaju uopšte interes da budu clanice EU, ali Srbija ima, rekao je Dačić. 
"Ostavimo po strani sistem nekih politickih vrednosti za koje možemo da kažemo da su evropske vrednosti. Ako govorimo o ekonomskoj strani, svaka zemlja koja je clanica EU daje EU svoj doprinos i uzima od nje onoliko koliko budžet EU daje. Naša zemlja bi dobijala," rekao je on.
Konkretno, kako kaže, Srbija bi ulaskom u EU dobila više od 10 milijardi evra, bespovratno u roku od 5-6 godina, za razvojne projekte, a da nam to niko drugi ne bi dao.
Dačić je istakao i da Srbija tu geografski pripada. 
"Srbija ne može da bude clanica Evroazijske unije, jer geografski ne pripada tu, pa to politicki niti bilo kako drugacije nije moguće. I sama Rusija to kaže", rekao je Dačić uz zaključak da Srbija nema kome drugom da se priključi do EU.
Na pitanje kada bi to moglo da se desi Dačić kaže da je EU politički projekat i da to u krajnjem ishodu zavisi od političke odluke.
"Mi u tehničkom smislu očekujemo da bismo to mogli da završimo do 2020. godine. Kad ćemo postati članica, zavisi od političke odluke", rekao je on.
Dačić je ponovio da je vojna neutralnost interes Srbije i da niko ne vrši pritisak na Srbiju da postane članica Alijanse.
Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima Dačić kaže da je SPS najvažnije da ostvari dobar rezultat i veći broj glasova nego na prethodnim kaja je osvojio 13,5 odsto glasova.
"Šta će biti posle izbora, naravno, ne zavisi samo od nas. Mi smo spremni da nastavimo našu koaliciju dalje sa SNS-om, jer smatram da smo dosta toga dobrog uradili u interesu Srbije, da smo napravili veliki napredak u odnosu na situaciju koja je bila pre 2012. godine i da je samim tim ta naša koalicija pokazala svoju istorijsku vrednost", rekao je on.
Povodom oslobađajuće presude Haškog tribunala lideru radikala Vojislavu Šešelju, Dačić smatra da to neće izazvati velike promene u izbornom rezultatu, ali da unosi konfuziju i destabilizuje političku scenu u Srbiji jačajući desnicu.
Na pitanje da li će se kandidovati  na predsedničkim izborima iduće godine, Dačić kaže da je SPS druga stranka po snazi i da je logično da ima svog kandidata.
"Da li ću to biti ja ili neko drugi, o tome ćemo doneti odluku. Takođe, moguća je i druga situacija - ukoliko postoji potreba i dogovor sa nekim drugim strankama da imamo zajedničkog kandidata, mi smo spremni i na tu vrstu dogovora, i to nije sporno.", rekao je on i dodao da zasad nije bilo razgovora na tu temu.
Dačić je ponovio da odluka o kandidatu Srbije za generalnog sekretara UN još nije doneta. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA