Најновије

МАНАСТИР НА ДНУ ЈЕЗЕРА: Ваљевска Грачаница ће остати потопљена

ВАЉЕВО - Вештачко језеро Ровни пуниће се до коте 364, што значи да ће манастир Светог Архангела Михаила ипак остати потопљен - одлучила је држава.

Крст на Ваљевској Грачаници - једино што је остало изнад воде (Фото: Фејсбук)

Највећа државна инвестиција у западној Србији која се гради пуне три деценије, брана и акумулација "Ровни" због обилних падавина пуни се брже од планираног темпа и у језеру тренутно има 27 милиона од пројектованих 51,5 милиона кубика воде.

- Ниво је тренутно на коти 347, а следеће године кота би требало да буде подигнута на 364 метра и тада би требало да буде завршено пробно пуњење. Тада ће бити испитан шахтни прелив, а количина воде би требало да буде 51,5 милиона кубика. Након тога, брана и акумулација "Ровни" добиће техничку и употребну дозволу, а објекат ће бити стављен у функцију - каже Миодраг Марковић, директор ЈП "Колубара", које је инвеститор градње и управљања "Ровни"”.

С обзиром да одлуку о динамици пуњења бране доноси држава и надлежна комисија Министарства енергетике, то значи да ће манастир у народу познат као Ваљевска Грачаница, који је на коти 333, ипак остати под водом, иако је епископ ваљевски Милутин писао Влади Србије, апелујући да се пуњење акумулације заустави испод светиње. Од Ваљевске Грачанице, која потиче из 15. века, изнад воде је остао само крст на куполи.

- У време обилнијих падавина био је повећан доток воде, па је због тога манастир већ сада под водом, а требало је да буде следеће године - објашњава Марковић.

Верници које предводи рашчињени монах Драган Давидовић и који се противе потапању манастира најавили су да ће наставити протесте у Београду.

Манастир је потопљен уз сагласност СПЦ, а држава је са црквом разменила имовину. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА