Najnovije

MANASTIR NA DNU JEZERA: Valjevska Gračanica će ostati potopljena

VALJEVO - Veštačko jezero Rovni puniće se do kote 364, što znači da će manastir Svetog Arhangela Mihaila ipak ostati potopljen - odlučila je država.

Krst na Valjevskoj Gračanici - jedino što je ostalo iznad vode (Foto: Fejsbuk)

Najveća državna investicija u zapadnoj Srbiji koja se gradi pune tri decenije, brana i akumulacija "Rovni" zbog obilnih padavina puni se brže od planiranog tempa i u jezeru trenutno ima 27 miliona od projektovanih 51,5 miliona kubika vode.

- Nivo je trenutno na koti 347, a sledeće godine kota bi trebalo da bude podignuta na 364 metra i tada bi trebalo da bude završeno probno punjenje. Tada će biti ispitan šahtni preliv, a količina vode bi trebalo da bude 51,5 miliona kubika. Nakon toga, brana i akumulacija "Rovni" dobiće tehničku i upotrebnu dozvolu, a objekat će biti stavljen u funkciju - kaže Miodrag Marković, direktor JP "Kolubara", koje je investitor gradnje i upravljanja "Rovni"”.

S obzirom da odluku o dinamici punjenja brane donosi država i nadležna komisija Ministarstva energetike, to znači da će manastir u narodu poznat kao Valjevska Gračanica, koji je na koti 333, ipak ostati pod vodom, iako je episkop valjevski Milutin pisao Vladi Srbije, apelujući da se punjenje akumulacije zaustavi ispod svetinje. Od Valjevske Gračanice, koja potiče iz 15. veka, iznad vode je ostao samo krst na kupoli.

- U vreme obilnijih padavina bio je povećan dotok vode, pa je zbog toga manastir već sada pod vodom, a trebalo je da bude sledeće godine - objašnjava Marković.

Vernici koje predvodi raščinjeni monah Dragan Davidović i koji se protive potapanju manastira najavili su da će nastaviti proteste u Beogradu.

Manastir je potopljen uz saglasnost SPC, a država je sa crkvom razmenila imovinu. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA