Најновије

БРИТАНЦИ НЕМАЈУ ВИШЕ ПРИЈАТЕЉЕ: Брегзит је био политичка ампутација!

Велика Британија нема више пуно пријатеља, а и раније није учествовала у доношењу неких тешких одлука, због посебног статуса унутар ЕУ.

Херман ван Ромпеј (Фото: Јутјуб)

То је било тако јер Британија није била чланица еврозоне нити Шенгејског споразума, изјавио је бивши председник Европског савета Херман ван Ромпеј.
У интервјуу ББЦ-у, Ван Ромпеј је изјавио да иступање Велике Британије из блока види као "политичку ампутацију".
Ван Ромпеј сматра да је "мало вероватно да ће конкретни разговори између Велике Британије и преосталих чланова Европске уније о изласку из блока почети пре краја 2017. године. 
Он је рекао да ће преговори вероватно почети након формирање нове владе Немачке након избора заказаних за следећи септембар. 
"Преговори ће бити тешки али надам се на обострану корист, рекао је Ромпеј и додао да се од Велике Британије очекује први корак. 
Премијерка Тереза Меј је раније најавила да да неће активирати члан 50, о покретању поступка изласка, пре 2017. године. 
Лидери жемаља чланица, изкључујући Велику Британију, окупиће се у словачкој престоници Братислави како би разговарали о будућности блока. 
Ван Ромпеј је био предсеник Европског савета у периоду од 2009 до 2014. године. 
"Пре одржавања избра и формирања нове владе Немачке , мислим да неће бити озбиљних преговора. Увек можете почети са неким техничким питањима али копликоване, тешке теме неће бити покренуте пре конституисања нове владе Немачке следећег октобра или новембра" рекао је Ромпеј за радио ББЦ. 
Ван Ромпеј је описао високе представнике именоване за преговоре, међу којима је белгијски бивши премијер Гај Верхофштатм и француски експерт за финансије Мишел Барније, као "веома тешке и веома прагматичне преговараче". 
Он је демантовао да лидери желе да "казне" Велику Британију због иступања из блока. 
"Сваки преговори су тешки, то зависи од личности које преговарају. Наравно да желимо споразум који представља неку врсту обостране користи" рекао је Ромпеј. 
Ромпеј је указао да "постоје огромни економски интереси али постоје и црвене линије. Добро је познато да је слобода кретања држављана ЕУ - црвена линија".
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА