Најновије

ИЗБОРИ У ФРАНЦУСКОЈ: Београд се брани у Паризу!

Глобалне промене од суштинског значаја за будућност планете, започете руском интервенцијом у Сирији, настављене „брегзитом“ и победом Доналда Трампа, већ су измениле до јуче познат свет. У Холандији је евроеуфорична Европа одахнула, макар за сада. Али, на ред долази Француска, друга најмоћнија чланица и витални део арматуре европског пројекта.

Ивам Ристић (Фото: Фејсбук)

Пише: Иван Ристић Један од фаворита за место најмоћније особе у Француској је кандидаткиња Националног фронта Марин Ле Пен. Галопирајуће напредовање популарности ове политичке опције у бирачком телу није дошло само од себе. Захуктала суверенистичка тенденција у другој најмоћнијој држави чланици ЕУ је одговор на аномалије глобализма које незаустављиво узимају маха. Квази мултикултурализам као својеврсна допуна неолиберализма у ситуацији када је Европа забављена сопственим јадима довео је до неиздрживих услова у којима живи просечан Француз. Из перспективе ЕУ, победа Марин Ле Пен и њено постизборно опредељење да се следи Велика Британија, било би последњи ексер у ковчег све тромије ЕУ. Француска је један од два витална ослонца читавог евроинтегративног процеса од његових стидљивих зачетака до данас, па се њеним иступањем губи једини преостали баланс који у том контексту постоји.  Уколико, дакле, Француска крене путем изласка, то је крај ЕУ какву данас познајемо.
Исход изборног процеса би могао да уруши значајне амбиције на много ширем пољу него што је то борба за место у Дому Инвалида. Због тога се врши интензивна медијска припрема, како би се по више пута опробаном и добро познатом сценарију јавно мњење окренуло против таргетираног кандидата (у овом случају Марин Ле Пен). Главни камен спотицања Ле Пеновој на путу до жељене функције биће чињеница да ће се у евентуалном другом кругу све глобалистичке снаге удружити против ње. Стратешко гласање могло би да буде базирано на делимично споља инструираном страху од распада ЕУ, и последично неизвесној будућности која ће уследити. Француски избори ће бити важан тест светске прве линије фронта против глобализма, па ће пред други круг избора, уколико га буде, уследити дискредитација кандидаткиње Националног фронта као валидног политичког опонента. Глобални тренд повратка суверености и глобални отпор суверенистичком тренду преламаће се у читавој демократској Европи.
Од исхода избора зависи будућа организација ЕУ, а самим тим и перспектива и положај Србије унутар те творевине у будућности. Право народа да одлучује о сопственој судбини поново постаје кључна тема политичких дебата широм консолидованих демократија у свим крајевима света. Оно ће зависити од воље и способности национално оријентисаних елита и грађана да се супротставе немани која прети да прогута чак и вашингтонски естаблишмент који је створио. Због тога су догађања у наизглед удаљеној Француској значајна и за Србију, која се  у недељу брани у Паризу. Јер ако се не одбрани суверени Париз, Београд који тежи суверености очекује тешка борба са огромним улозима и крајње неизвесним исходом. Погледајте ОВДЕ шта Американци прогнозирају у случају победе Марин Ле Пен. Извор: Видовдан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА