Najnovije

IZBORI U FRANCUSKOJ: Beograd se brani u Parizu!

Globalne promene od suštinskog značaja za budućnost planete, započete ruskom intervencijom u Siriji, nastavljene „bregzitom“ i pobedom Donalda Trampa, već su izmenile do juče poznat svet. U Holandiji je evroeuforična Evropa odahnula, makar za sada. Ali, na red dolazi Francuska, druga najmoćnija članica i vitalni deo armature evropskog projekta.

Ivam Ristić (Foto: Fejsbuk)

Piše: Ivan Ristić Jedan od favorita za mesto najmoćnije osobe u Francuskoj je kandidatkinja Nacionalnog fronta Marin Le Pen. Galopirajuće napredovanje popularnosti ove političke opcije u biračkom telu nije došlo samo od sebe. Zahuktala suverenistička tendencija u drugoj najmoćnijoj državi članici EU je odgovor na anomalije globalizma koje nezaustavljivo uzimaju maha. Kvazi multikulturalizam kao svojevrsna dopuna neoliberalizma u situaciji kada je Evropa zabavljena sopstvenim jadima doveo je do neizdrživih uslova u kojima živi prosečan Francuz. Iz perspektive EU, pobeda Marin Le Pen i njeno postizborno opredeljenje da se sledi Velika Britanija, bilo bi poslednji ekser u kovčeg sve tromije EU. Francuska je jedan od dva vitalna oslonca čitavog evrointegrativnog procesa od njegovih stidljivih začetaka do danas, pa se njenim istupanjem gubi jedini preostali balans koji u tom kontekstu postoji.  Ukoliko, dakle, Francuska krene putem izlaska, to je kraj EU kakvu danas poznajemo.
Ishod izbornog procesa bi mogao da uruši značajne ambicije na mnogo širem polju nego što je to borba za mesto u Domu Invalida. Zbog toga se vrši intenzivna medijska priprema, kako bi se po više puta oprobanom i dobro poznatom scenariju javno mnjenje okrenulo protiv targetiranog kandidata (u ovom slučaju Marin Le Pen). Glavni kamen spoticanja Le Penovoj na putu do željene funkcije biće činjenica da će se u eventualnom drugom krugu sve globalističke snage udružiti protiv nje. Strateško glasanje moglo bi da bude bazirano na delimično spolja instruiranom strahu od raspada EU, i posledično neizvesnoj budućnosti koja će uslediti. Francuski izbori će biti važan test svetske prve linije fronta protiv globalizma, pa će pred drugi krug izbora, ukoliko ga bude, uslediti diskreditacija kandidatkinje Nacionalnog fronta kao validnog političkog oponenta. Globalni trend povratka suverenosti i globalni otpor suverenističkom trendu prelamaće se u čitavoj demokratskoj Evropi.
Od ishoda izbora zavisi buduća organizacija EU, a samim tim i perspektiva i položaj Srbije unutar te tvorevine u budućnosti. Pravo naroda da odlučuje o sopstvenoj sudbini ponovo postaje ključna tema političkih debata širom konsolidovanih demokratija u svim krajevima sveta. Ono će zavisiti od volje i sposobnosti nacionalno orijentisanih elita i građana da se suprotstave nemani koja preti da proguta čak i vašingtonski establišment koji je stvorio. Zbog toga su događanja u naizgled udaljenoj Francuskoj značajna i za Srbiju, koja se  u nedelju brani u Parizu. Jer ako se ne odbrani suvereni Pariz, Beograd koji teži suverenosti očekuje teška borba sa ogromnim ulozima i krajnje neizvesnim ishodom. Pogledajte OVDE šta Amerikanci prognoziraju u slučaju pobede Marin Le Pen. Izvor: Vidovdan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA