Најновије

ГРАЂАНСКИ РАТ ЈЕ НЕИЗБЕЖАН: Курди пред референдум о независности покушавају да преотму и нафтом богату територију Ирака!

Ирачки парламент данас је, већином гласова, сменио гувернера Киркука Наџмалдина Карима.

Ирачке Јединице националне мобилизације то неће дозволити (Илустрација: Правда)

Гласање о смени Карима иницирао је ирачки премијер Хајдар ал Абади, који је раније ове недеље послао писмо парламенту са захтевом за његову смену. Карим је овакав потез ирачких власти изазвао отвореном подршком референдуму за независност Ирачког Курдистана, као и покушајем да се тај референдум одржи и у Куркуку, који није део Ирачког Курдистана, нити је под контролом такозване "Регионалне владе Курдистана" (РВК). Током ратних сукоба у Ираку, војска РВК-а - "Пешмерге", освојила је нафтом богате делове Киркука, што их је довело у позицију да присвоје и тај део Ирака. Пешмерге су, иначе, од милитантне организације прерасле у праву војску уз свесрдну помоћ САД-а:
У међувремену, Хади ал Амери, вођа ирачке шиитске војно-политичке организације Бадр, која ужива подршку Ирана и чини окосницу Јединица националне мобилизације, које су одиграле кључну улогу у борби против Исламске државе у Ираку, рекао је да је грађански рат неизбежан уколико се настави ескалација око курдског референдума. Референдум о независности Ирачког Курдистана заказан за 25. септембар, под притиском САД-а, прошао би уз прећутну сагласност ирачких власти, које ипак не могу да пређу преко покушаја Курда да приграбе нека од најзначајнијих нафтних поља у Ираку. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Промотивни спот Јединица националне мобилизације у ком, пред битку за Мосул, обећавају да ће звона на хришћанској цркви у том граду поново зазвонити:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА