Najnovije

GRAĐANSKI RAT JE NEIZBEŽAN: Kurdi pred referendum o nezavisnosti pokušavaju da preotmu i naftom bogatu teritoriju Iraka!

Irački parlament danas je, većinom glasova, smenio guvernera Kirkuka Nadžmaldina Karima.

Iračke Jedinice nacionalne mobilizacije to neće dozvoliti (Ilustracija: Pravda)

Glasanje o smeni Karima inicirao je irački premijer Hajdar al Abadi, koji je ranije ove nedelje poslao pismo parlamentu sa zahtevom za njegovu smenu. Karim je ovakav potez iračkih vlasti izazvao otvorenom podrškom referendumu za nezavisnost Iračkog Kurdistana, kao i pokušajem da se taj referendum održi i u Kurkuku, koji nije deo Iračkog Kurdistana, niti je pod kontrolom takozvane "Regionalne vlade Kurdistana" (RVK). Tokom ratnih sukoba u Iraku, vojska RVK-a - "Pešmerge", osvojila je naftom bogate delove Kirkuka, što ih je dovelo u poziciju da prisvoje i taj deo Iraka. Pešmerge su, inače, od militantne organizacije prerasle u pravu vojsku uz svesrdnu pomoć SAD-a:
U međuvremenu, Hadi al Ameri, vođa iračke šiitske vojno-političke organizacije Badr, koja uživa podršku Irana i čini okosnicu Jedinica nacionalne mobilizacije, koje su odigrale ključnu ulogu u borbi protiv Islamske države u Iraku, rekao je da je građanski rat neizbežan ukoliko se nastavi eskalacija oko kurdskog referenduma. Referendum o nezavisnosti Iračkog Kurdistana zakazan za 25. septembar, pod pritiskom SAD-a, prošao bi uz prećutnu saglasnost iračkih vlasti, koje ipak ne mogu da pređu preko pokušaja Kurda da prigrabe neka od najznačajnijih naftnih polja u Iraku. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Promotivni spot Jedinica nacionalne mobilizacije u kom, pred bitku za Mosul, obećavaju da će zvona na hrišćanskoj crkvi u tom gradu ponovo zazvoniti:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA