Најновије

ЦРНОГОРЦИ НЕ ОДУСТАЈУ: "Без дилеме у НАТО, најважнија ствар од отцепљења"

Председник Владе Црне Горе Душко Марковић изјавио је да нема никакве дилеме да ће ова година бити година у којој ће та држава постати 29. чланица НАТО-а.

Душко Марковић (Фото: Јутјуб)

- То ће бити још један цивилизацијски искорак и након обнове независности други најважнији догађај у новијој црногорској историји, заправо још једна потврда освојених демократских вриједности и стандарда. То ће бити нова прилика за све у Црној Гори да развију своје потенцијале на највишем могућем нивоу - рекао је он.
Како је рекао, чланство ће, с једне стране, грађанима и држави обезбедити дугорочну стабилност и просперитет, а истовремено омогућити Црној Гори да као равноправан члан друштва најразвијенијих држава данашњице доприноси стабилности, миру и демократији на глобалном нивоу. 
- Највећи изазов у овој, али рекао бих, и у наредним годинама, биће успостављање дијалога о свим питањима у којима се разликујемо. Дијалог, а не конфронтација, разумевање, а не дистанца. То нам треба да бисмо наше ресурсе и потенцијале валоризовали на прави начин и тако живот у Црној Гори учинили бољим за све - рекао је. 
Уколико на том плану заиста остваримо напредак, Марковић каже да је уверен да ће лакше бити савладати и наш такође озбиљан изазов у овој години, а то је стабилизовање јавних финансија и заустављање раста јавног дуга, уз очувану развојну компоненту. 
- То је предуслов да остваримо и кључни циљ ове владе: унапређење животног стандарда сваког појединца и сваке породице у Црној Гори - казао је црногорски премијер. 
Једна од првих честитки коју је Марковић добио од светских званичника за избор нове владе била је председника Владе Русије Медведева. 
Упитан како процењује такав гест с обзиром на последња дешавања, Марковић каже да је то пре свега била јасна порука званичне Русије да су избори у Црној Гори били регуларни и да је нова влада резултат слободно изражене воље грађана. 
- Друго, председник Медведев је изразио жељу за унапређењем конструктивне руско-црногорске сарадње, а управо то је и један од приоритета наше спољне политике. Надам се, дакле, да је период неразумевања иза нас и да ћемо у будућности мудрије искористити огромне потенцијале за сарадњу Црне Горе и Русије - рекао је. 
Говорећи о покушају тероризма у изборном дану 16. октобра, Марковић каже да су протекли избори били апсолутно легитимни. 
- Не смемо заборавити да су услови за фер и демократске изборе, какви су били ови одржани у октобру, месецима заједно стварани кроз владу изборног поверења. Резултате су признали сви важни актери на међународној сцени, а ако се сећате у почетку чак и опозиција, која се сад толико упире да их оспори - рекао је и додао да ће покушај терористичког акта на дан избора добити свој епилог на суду. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА