Najnovije

CRNOGORCI NE ODUSTAJU: "Bez dileme u NATO, najvažnija stvar od otcepljenja"

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je da nema nikakve dileme da će ova godina biti godina u kojoj će ta država postati 29. članica NATO-a.

Duško Marković (Foto: Jutjub)

- To će biti još jedan civilizacijski iskorak i nakon obnove nezavisnosti drugi najvažniji događaj u novijoj crnogorskoj istoriji, zapravo još jedna potvrda osvojenih demokratskih vrijednosti i standarda. To će biti nova prilika za sve u Crnoj Gori da razviju svoje potencijale na najvišem mogućem nivou - rekao je on.
Kako je rekao, članstvo će, s jedne strane, građanima i državi obezbediti dugoročnu stabilnost i prosperitet, a istovremeno omogućiti Crnoj Gori da kao ravnopravan član društva najrazvijenijih država današnjice doprinosi stabilnosti, miru i demokratiji na globalnom nivou. 
- Najveći izazov u ovoj, ali rekao bih, i u narednim godinama, biće uspostavljanje dijaloga o svim pitanjima u kojima se razlikujemo. Dijalog, a ne konfrontacija, razumevanje, a ne distanca. To nam treba da bismo naše resurse i potencijale valorizovali na pravi način i tako život u Crnoj Gori učinili boljim za sve - rekao je. 
Ukoliko na tom planu zaista ostvarimo napredak, Marković kaže da je uveren da će lakše biti savladati i naš takođe ozbiljan izazov u ovoj godini, a to je stabilizovanje javnih finansija i zaustavljanje rasta javnog duga, uz očuvanu razvojnu komponentu. 
- To je preduslov da ostvarimo i ključni cilj ove vlade: unapređenje životnog standarda svakog pojedinca i svake porodice u Crnoj Gori - kazao je crnogorski premijer. 
Jedna od prvih čestitki koju je Marković dobio od svetskih zvaničnika za izbor nove vlade bila je predsednika Vlade Rusije Medvedeva. 
Upitan kako procenjuje takav gest s obzirom na poslednja dešavanja, Marković kaže da je to pre svega bila jasna poruka zvanične Rusije da su izbori u Crnoj Gori bili regularni i da je nova vlada rezultat slobodno izražene volje građana. 
- Drugo, predsednik Medvedev je izrazio želju za unapređenjem konstruktivne rusko-crnogorske saradnje, a upravo to je i jedan od prioriteta naše spoljne politike. Nadam se, dakle, da je period nerazumevanja iza nas i da ćemo u budućnosti mudrije iskoristiti ogromne potencijale za saradnju Crne Gore i Rusije - rekao je. 
Govoreći o pokušaju terorizma u izbornom danu 16. oktobra, Marković kaže da su protekli izbori bili apsolutno legitimni. 
- Ne smemo zaboraviti da su uslovi za fer i demokratske izbore, kakvi su bili ovi održani u oktobru, mesecima zajedno stvarani kroz vladu izbornog poverenja. Rezultate su priznali svi važni akteri na međunarodnoj sceni, a ako se sećate u početku čak i opozicija, koja se sad toliko upire da ih ospori - rekao je i dodao da će pokušaj terorističkog akta na dan izbora dobiti svoj epilog na sudu. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA