Најновије

ЗБОГ ЊЕГА ЧАК НАМ И РУСИ ЗАВИДЕ: Српско борбено возило коме је само надимак безазлен (ВИДЕО)

“Тако мали, а тако убитачан” - могао би да гласи слоган војске Србије на сваком представљању беспосадне борбене станице или популарног “Малог Милоша”, роботизованог возила којег су на сва уста недавно хвалили чак и представници Руске федерације.

"Мали Милош" (Фото: Војска Србије)

После премијерног представљања на Дану војске пре пола године овај патент Војнотехничког института којег склапа “Прва петолетка наменска” из Трстеника поново је прошле недеље запуцао сремском равницом у Никинцима. И то на одушевљење свих учесника и посматрача тестирања стрељачког наоружања војске Србије. Истине ради, овог бешумног гусеничара војска Србије још не користи, али судећи по ефикасности и атрактивности питање је дана када ће проћи све тестове. Председник Александар Вучић изјавио је на вежби “Слобода 2017” пре скоро месец дана да се званичницима из Русије највише свидео управо “Мали Милош” око којег су се и највише задржали. У министарству одбране наглашавају да је реч о борбеном возилу које служи пре свега за гађање циљева из митраљеза и ручног бацача граната. - С тим што ће ово возило моћи да се користи и за превоз рањеника, снабдевање и извиђање у атомско-биолошко-хемијским несрећама - кажу у министарству одбране. На Војнотехничком институту истражују беспосадне системе већ осам година, а практичан рад на “Малом Милошу” почео је прошле године. - Ради се о беспосадном возилу мање величине, гусеничног типа са електричним погоном. Наоружан је митраљезом калибра 7,62 милиметра и ручни бацачем граната од 40 милиметра. Максимална брзина кретања му је седам километара на сат и то по свим па чак и најтежим условима: блату, успонима, степеницама. Због погодних димензија ово возило може да прође и кроз врата - објашњавају у министарству. Иначе, рад мотора овог возила је бешуман, а чују се једино гусенице што значи да је на удаљености од неколико стотина метара “Мали Милош” неприметан. Такође, овај робот може да понесе 200 килограма терета. - Малим Милошем се управља бежичном везом из возила на удаљености од једног километара с тим што је једноставна уградња јачег радио линка или умрежавање више система за управљање на знатно већим даљинама. Треба знати да је намењен пре свега за онеспособљавање појединачних и групних пешадијских циљева на удаљености до 800 метара за митраљез односно до 400 метара за ручни бацач - наглашавају у министарству одбране. Технолошка специфичност “Малог Милоша” је и начин гађања. - Поседује моћну опт електронску справу која се састоји од дневне камере са могућношћу зума од 0 до 30 пута и термовизијске камере за ноћни вид рада и гађања и ласерског мерача даљине. Софтвер има систем за управљање ватром који бира оружје, а на основу тога и измерене даљине ласерског мењача може аутоматски да одреди све елементе гађања. Или то може да уради оператер уз помоћ даљинске палице - истичу у министарству и додају да посебну погодност представља чињеница да му се већина делова производи у Србији, а да се увозе само сензори и најнапреднија електроника.

Мали милош - карактеристике

Наоружање: митраљез (7,62мм) и ручни бацач граната (40мм) Максимална брзина кретања: 7 км/ч Носивост: 200 кг Максимална удаљеност циљева: 400м (ручни бацач), 800м (митраљез). Руси добијају сасвим нов систем ваздушне одбране до 2019. године. Више о томе читајте ОВДЕ. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА