Najnovije

ZBOG NJEGA ČAK NAM I RUSI ZAVIDE: Srpsko borbeno vozilo kome je samo nadimak bezazlen (VIDEO)

“Tako mali, a tako ubitačan” - mogao bi da glasi slogan vojske Srbije na svakom predstavljanju besposadne borbene stanice ili popularnog “Malog Miloša”, robotizovanog vozila kojeg su na sva usta nedavno hvalili čak i predstavnici Ruske federacije.

"Mali Miloš" (Foto: Vojska Srbije)

Posle premijernog predstavljanja na Danu vojske pre pola godine ovaj patent Vojnotehničkog instituta kojeg sklapa “Prva petoletka namenska” iz Trstenika ponovo je prošle nedelje zapucao sremskom ravnicom u Nikincima. I to na oduševljenje svih učesnika i posmatrača testiranja streljačkog naoružanja vojske Srbije. Istine radi, ovog bešumnog guseničara vojska Srbije još ne koristi, ali sudeći po efikasnosti i atraktivnosti pitanje je dana kada će proći sve testove. Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je na vežbi “Sloboda 2017” pre skoro mesec dana da se zvaničnicima iz Rusije najviše svideo upravo “Mali Miloš” oko kojeg su se i najviše zadržali. U ministarstvu odbrane naglašavaju da je reč o borbenom vozilu koje služi pre svega za gađanje ciljeva iz mitraljeza i ručnog bacača granata. - S tim što će ovo vozilo moći da se koristi i za prevoz ranjenika, snabdevanje i izviđanje u atomsko-biološko-hemijskim nesrećama - kažu u ministarstvu odbrane. Na Vojnotehničkom institutu istražuju besposadne sisteme već osam godina, a praktičan rad na “Malom Milošu” počeo je prošle godine. - Radi se o besposadnom vozilu manje veličine, guseničnog tipa sa električnim pogonom. Naoružan je mitraljezom kalibra 7,62 milimetra i ručni bacačem granata od 40 milimetra. Maksimalna brzina kretanja mu je sedam kilometara na sat i to po svim pa čak i najtežim uslovima: blatu, usponima, stepenicama. Zbog pogodnih dimenzija ovo vozilo može da prođe i kroz vrata - objašnjavaju u ministarstvu. Inače, rad motora ovog vozila je bešuman, a čuju se jedino gusenice što znači da je na udaljenosti od nekoliko stotina metara “Mali Miloš” neprimetan. Takođe, ovaj robot može da ponese 200 kilograma tereta. - Malim Milošem se upravlja bežičnom vezom iz vozila na udaljenosti od jednog kilometara s tim što je jednostavna ugradnja jačeg radio linka ili umrežavanje više sistema za upravljanje na znatno većim daljinama. Treba znati da je namenjen pre svega za onesposobljavanje pojedinačnih i grupnih pešadijskih ciljeva na udaljenosti do 800 metara za mitraljez odnosno do 400 metara za ručni bacač - naglašavaju u ministarstvu odbrane. Tehnološka specifičnost “Malog Miloša” je i način gađanja. - Poseduje moćnu opt elektronsku spravu koja se sastoji od dnevne kamere sa mogućnošću zuma od 0 do 30 puta i termovizijske kamere za noćni vid rada i gađanja i laserskog merača daljine. Softver ima sistem za upravljanje vatrom koji bira oružje, a na osnovu toga i izmerene daljine laserskog menjača može automatski da odredi sve elemente gađanja. Ili to može da uradi operater uz pomoć daljinske palice - ističu u ministarstvu i dodaju da posebnu pogodnost predstavlja činjenica da mu se većina delova proizvodi u Srbiji, a da se uvoze samo senzori i najnaprednija elektronika.

Mali miloš - karakteristike

Naoružanje: mitraljez (7,62mm) i ručni bacač granata (40mm) Maksimalna brzina kretanja: 7 km/č Nosivost: 200 kg Maksimalna udaljenost ciljeva: 400m (ručni bacač), 800m (mitraljez). Rusi dobijaju sasvim nov sistem vazdušne odbrane do 2019. godine. Više o tome čitajte OVDE. Izvor: Blic
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA