Најновије

БОГАТО: Удвостручен буџет за Нову годину, Лукасу 50.000 € за наступ, а осталима...

Првог децембра у Београду почиње традиционална новогодишња манифестација која ће трајати до краја јануара - градоначелник тврди - Београдска зима 2018. биће као никада до сада. Али, као никада до сада ће и коштати - више од 100 милиона динара, односно око 800.000 евра. Шта ће све бити плаћено тим новцем?

Новогодишња расвета у Београду (Фото: Јутјуб)

Дочек 2014. на београдским трговима - 4,5 милиона динара. Са 8,2 милиона динара дочекана је 2015. Најлуђа ноћ 2016. коштала је Београђане 22 милиона динара. Док су улазак у 2017. платили скоро 50 милиона динара.
Београдска зима 2018. биће, кажу метеоролози, блага, али ће неке можда заледити цифра која се за дочек издваја из градског буџета.
"Укупан износ је нешто изнад 100 милиона динара", рекао је градоначелник Синиша Мали. Другим речима, више од БИТЕФ-а, ФЕСТ-а, БЕЛЕФ-а, БЕМУС-а, Октобарског салона, Џез фестивала и Радости Европе заједно.
Није много, сматра, први човек престонице. "Ја апсолутно не мислим. То вам је негде око 800.000 евра, ако очекујемо минимум 25 милиона евра прихода, ево ви ми реците, у некој приватној фирми, када бих ја Микију из Скај Мјузика рекао "уложиш толико - добијеш толико", па ко би то одбио", пита Мали.
Нису одбили ни извођачи, јер ће звезда новогодишње ноћи певач Аца Лукас зарадити 50.000 евра, Рибља Чорба - 36.000 евра, Жељко Самарџић - 25.000, група Ван Гог - 17.700 евра, Ортодокс Келтс и Ничим изазван - 8.400 евра, док ће наступ "Зане" Београђани платити 7.500 евра.
Како сте од осам милиона динара дошли до 100 милиона?
Мали: Само је разлика у спонзорима. Скоро већину трошкова, да не кажем све, ми покривамо кроз градски буџет.
Горан Весић још је био секретар Привременог већа престонице када је ошто критиковао претходну власт баш због прославе Нових година: "Да не говоримо о годинама уназад, када су се за ове забаве трошиле стотине хиљада евра или када је на прелазу из 2012. у 2013. "пре рока" отворен Мост на Ади, што је грађане Београда коштало девет милиона евра".
На те речи подсећа га опозиција. 
"Како да вам кажем, ова градска власт пролази кроз разне фазе: од фазе када су се хвалили да троше мање, па су сад дошли до фазе да троше неколико пута више... Некада је дочек Нове године изгледао доста слично и овоме који ће бити ове године, а коштало је неколико пута мање", наводи Зоран Алимпић, одборник ДС.
"Видимо прилику да зарадимо новац, преко 50.000 људи током новогодишњих празника живи од људи који дођу у Београд", истиче Синиша Мали.
Јел и даље рачунате на бугарске туристе или имате неке податке о томе да можда долазе и из других земаља?
Мали: "Добро, вероватно је то мала шала, рачунамо наравно и на туристе из Бугарске, али и из целог региона".
Новогодишња манифестација почиње већ 1. децембра, а у оквиру ње, бугарски и други туристи моћи ће да виде први пут и бал пензионера, Божићно сеоце код Храма, али и Дунду лутке.
Прочитајте ОВДЕ зашто су нам складишта празна, а плаћамо милионе евра за чување нафте у иностранству!
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Расвета у Београду је постављена још пре месец дана.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА