Најновије

ХРВАТИ НЕ ПРИХВАТАЈУ КРИВИЦУ: Пленковић најавио оспоравање одговорности за удружени злочиначки подухват (ВИДЕО)

Хрватски премијер Андреј Пленковић најавио је данас да ће Хрватска размотрити све расположиве правне механизме да би оспорила данашњу пресуду Хашког суда у делу који се односи на учешће те земље у удруженом злочиначком подухвату у БиХ.

Андреј Пленковић (Фото: Јутјуб)

Пленковић је на ванредној конференцији за новинаре у Загребу рекао да је та пресуда неутемељен, да се коси са историјском истином и чињеницама, те је стога , како је рекао, за Владу Хрватске неприхватљива. Хрватска влада, казао је, пружа пуну подршку хрватском народу у БиХ уз поруку да се треба орекнути будућности. Поновио је да Хрватска у потпуности поштује територијални интегритет БиХ за који се све време залаже, те а ће свим будућим активностима водити рачуна да и даље буде "највећи заговорник европског пута БиХ". За Пленковића је неприхватљиво то што Хашки трибунал у пар дана није препознао повезаност некадашњег српског државног врха са пресудом Ратку Младићу, а данас алудира на везу између некадашњег руководства Хрватске за удруженим злочиначким одухватом у БиХ у случају "Прлић и остали". "То нити је истинито, нити праведно, нити је добро, нити природно. У политичком смислу такве квалификације не прихватам", рекао је Пленковић. Опширно говорећи о ратним дешавањима, Пленковић је хрватска војска ослободила велики део територије БиХ, чиме је, како је рекао, заустављен рат и омогућен дејтонско-париски споразум.
Рекао је и да је Хрватска годинама пружала уточиште стотинама хиљада избеглица из БиХ без обзира на националност. "Хрватска је међу првима признала независност БиХ, а хрватски народ у БиХ је допринео својим учешћењем на референдуму у стварању темеља независности исамосталности БиХ", казао је. Гворећи о првом председнику Хрватске и ХДЗ-а Фрањи Туђману, Пленковић је рекао да је његовом државничком плитиком и конструктивним приступом омогућен мир у БиХ и да је он, како је рекао, најзаслужнији за то што "данас имамо слободу и независну Хрватску заједно са хрватским народом и бранитељима". "Његова политика према БиХ када је гледате реално и ражборито била је усмерена на то да се одржи њена тертироијана црловитост", казао је. Закључио је да хрватска влада сматра да се овом пресудом на погрешан начин алудира на улогу хрватског државног врха на ратна збивања у БиХ.  "Хрватска ни на који начин није учествовала у ратним десавањима у БиХ и зато је апсурдно да ни уједној правоснажној пресуду за бившу Југославије није утврђена одговорност Србије, а кроз појашњење низа злочина на великом делу територије БиХ што сведочи и доживотна казна Младићу", рекао је Пленковић. Упитан да коментарише однос Хрватске са бившим југословенским држава, Пленковић је рекао да се они развијају ју духу добросуседства,сарађе и подршке. "Све земље су сада већ интегрисане у ЕУ и НАТО или су на еврпском и евроатлантском путу. На том трагу и у том оквиру Хрватска жели да период агресије окрене ка будућности при чем увек треба имати пијетет о жртвама, али и окренути страницу историје", казао је хрватски премијер. Напоменуо је и да би било добро, када се, како је рекао, одређујемо према историји да то буде са историјским чињеницама. Да видите како је остатак хрватског друштва реаговао, погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Изетбеговићева реакција
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА