Најновије

ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ НА ИСТОКУ: Јужна Кореја се окреће Кини!

Сеул жели да буде што присутнији и активнији у међународним односима и настоји да изађе из тог оквира готово искључиве, ексклузивне сарадње само са Сједињеним Америчким Државама, пише Спутњик.

Јужна Кореја - војници (Фото: Синхуа)

Председник Јужне Кореје Му Џае Ин био је током децембра у званичној посети Кини како би, како је и сам навео пре одласка, „повратио поверење“ суседа и најважнијег трговинског партнера.
Према речима Борислава Коркоделовића, спољнополитичког коментатора и стручњака за Далеки исток, ова посета могла би да буде продор у односима између Сеула и Пекинга, који су последњих годину дана били увелико оптерећени јер је у Јужној Кореји распоређен амерички антиракетни систем ТХААД.
Он подсећа да Американци и Јужнокорејци тврде да је ТХААД систем који у случају евентуалног напада из Северне Кореје треба да штити јужнокорејске грађане, али и америчке војнике и држављане који живе у тој земљи.
– Са друге стране, Пекинг и Москва сматрају да је то систем који ће САД пружити прилику да увелико осматрају пространа подручја и у Кини и на далеком истоку Русије. Овај проблем у односима Јужне Кореје и Кине нарочито се манифестовао у економској сфери, јер је Пекинг одговорио економским препрекама привредној сарадњи са Јужном Корејом – објашњава Коркоделовић.

„Никакав рат не долази у обзир“

– Не треба заборавити да је Кина највећи трговински партнер Јужне Кореје, а сада је робна размена двеју држава, која превазилази 250 милијарди долара годишње, била на неки начин закинута. Јужнокорејска предузец́а су имала значајне губитке током ове и претходне године и рачуна се да су досад изгубиле око десет милијарди долара. Такође, трпео је и јужнокорејски туризам због изостанка кинеских туриста – додаје овај стручњак.
– Међутим, прва велика тема разговора кинеских и јужнокорејских званичника била је усклађивање односа Јужне Кореје и Кине у севернокорејском питању нуклеарног наоружања. Председник Си и председник Мун су веома јасно рекли да никакав рат на корејском полуострву не долази у обзир – каже Коркоделовић.

„Корејци не могу да прежале што су подељени“

– Јужна Кореја и читаво корејско полуострво су на неки начин између чекића и наковња. Та земља, са само 50 милиона људи, под капом је огромне континенталне Народне Републике Кине, а ту је такође веома пространа нуклеарна сила Русија, као и Јапан, такође велика и високоразвијена држава. Када погледате географију корејског полуострва, оно делује тако мало и крхко у односу на азијску залеђе које је изнад њега – додаје спољнополитички коментатор.
Он додаје да ниједан Корејац не може да прежали то што је нација стара скоро 5.000 година у последњих 70 година толико подељена.
– Посета Муна Кини је добар знак и може да представља нови почетак у односима Пекинга и Јужне Кореје. То такође може да значи даље отварање Јужне Кореје према северу, спровођење такозване „политике севера и југа“, на којој инсистира председник Мун, а то је сарадња са Кином, Монголијом и Русијом, и сарадња са земљама према југу Азије. Све то говори да Јужна Кореја настоји да изађе из оквира готово искључиве сарадње само са САД – закључује Коркоделовић. Прочитајте ОВДЕ зашто је Ратко Младић у страху за свој живот? Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА