Најновије

ТРКА ЗА ПРЕДСЕДНИКА РУСИЈЕ: Ко ће све на црту Путину?

Комунистичка партија Русије неочекивано је данас уместо дугогодишњег лидера Генадија Зјуганова за кандидата на предстојећим председничким изборима изабрала прилично непознатог бизнисмена Павела Грудињина.

Владимир Путин (Фото: Kremlin.ru)

Иако се очекивало да ће Зјуганов, ветеран руске политичке сцене, шести узастопни пут бити кандидат комуниста на изборима у марту, партија је изабрала Грудињина (57), машинског инжењера који већ три деценије води фарму на периферији Москве.
Утисак је да је одлуком да комунисти избором представника млађе генерације уместо кандидата старе гарде желе да прошире свој политички утицај, оцењује Ројтерс.
Зјуганов је честитао Грудињину на номинацији на конгресу странке, објављено је сајту Комунистичке партије.

Остали кандидати на изборима

Централна изборна комисија прогласила је данас прву изборну листу за председничке изборе у Русији који ће бити одржани 18. марта следеће године.
То је Владимир Жириновски, лидер Либерално-демократске партије Русије који је кандидатуру поднео пре два дана, преносе руски медији.
Владајућа Јединствена Русија подржала је на данашњем конгресу кандидатуру председника Владимира Путина који ће на изборе изаћи као независтан кандидат.
Партија Грађанска иницијатива такође има конгрес данас на којем се очекује да ће номиновати познату телевизијску водитељку Ксенију Собчак за председничког кандидата. Она је ћерка реформистичког градоначелника Санкт Петербурга Анатолија Собчака, чији заменик је својевремено био и сам Путин 90-тих година.
Собчакова се позиционира као неко ко је против свих осталих и ко жзели да привуче грађане незадовољне свим осталим кандидатима.
Она критикује политику Кремља и позива на демократске промене, али не напада Путина лично, преноси АП.
Неки аналитичари виде кандидатуру Собчакове као покушај Кремља да оживи трку и повећа одзив бирача, а да притом не угрози Путина.
Ипак, најгласнијем Путиновом критичару Алексеју Наваљном, којем није дозвољено учешће на изборима због судске пресуде. Он најављује протесте како би натерао Кремљ да му дозволи кандидатуру, а у супротном најављује кампању бојкота избора.
Прочитајте ОВДЕ зашто је НАТО у страху од руских подморница, али не због њиховог дејства?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта је све потписао и одобрио Путин Србији 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА