Најновије

ТРАМП ШАЉЕ ОРУЖЈЕ ЗА УБИЈАЊЕ РУСА! САД прешле црвену линију у односу са Москвом, Путин преко овог неће прећи тек тако!

Амерички председник Доналд Трамп донираће Украјинцима током 2018. оружје вредно чак 500 милиона долара, објавио је у суботу Стејт департмент. Иако Вашингтон тврди да је наоружање "дефанзивно", Руси сматрају да су САД таквом одлуком прешле црвену линију и да је циљ свега ново разбуктавање рата против проруских снага на истоку Украјине.

Противтенковскa ракета "џавелин" (Фото: Јутјуб)

Крвава донација

Стејт департмент донео је контроверзну одлуку у петак, пошто је усвојен Закон о националној одбрани, а оружје ће од јануара 2018. почети да стиже у Кијев. Портпаролка тог тела Хедер Науерт навела је да је Трамп истог дана одобрио план и он је одмах ступио на снагу.
- Украјини ћемо послати 35 ракетних лансера ФГМ-148 и 210 противтенковских ракета "џавелин", које су произведене у САД. Кијеву ће бити испоручен и пакет од неколико стотина најмодернијих снајперских великокалибарских пушака "барет М107А1", које имају максималан домет до чак четири километра и вреде најмање 41,5 милиона долара. Цела пошиљка износи 500 милиона - рекла је Науертова.
Она је навела да је циљ да Украјинци унапреде своју одбрану.
- Кијеву ћемо пружити помоћ да би бранио суверенитет и територијални интегритет - казала је портпаролка.
Украјински председник Петро Порошенко, који већ више од две године тражи наоружање од САД, захвалио је Трампу на Твитеру.
- Америчко оружје стиже у руке украјинских војника. Циљ нам није напад, већ одбијање агресора и заштита наших војника и цивила. Ово је трансатлантска вакцинација против руског вируса агресије - написао је Порошенко на Твитеру.

Хоће да сеју смрт

Иако и САД и Кијев тврде да је сврха оружја одбрана, портпарол Кремља Дмитриј Песков навео је да је циљ у ствари убијање проруских цивила на истоку Украјине.
- Американци ће изазвати ново крвопролиће у Донбасу. То оружје изазваће националисте да поново убијају и сеју метке по Доњецку и Луганску. Ми то нећемо мирно гледати - упозорио је Песков.
Заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков казао је да су Американци прешли црвену линију.
- Вашингтон није посредник, већ саучесник у распиривању рата. Тражићемо хитан састанак Савета безбедности - поручио је Рјабков.
Пре овога, САД су неколико пута покушавале да пошаљу оружје Украјини, али безуспешно. Један до разлога је био и противљење бившег председника Барака Обаме.
Подсетимо, грађански рат на истоку Украјине између Кијева и проруских снага почео је у марту 2014. после крвавих протеста на Мајдану. Најжешће борбе водиле су се до почетка 2015, кад је страдало најмање 15.000 особа. Мир је закључен 11. фебруара 2015. у Минску, али су се наставиле борбе мањег интензитета.

Путин: Нећемо сукоб, али руски интереси су најбитнији

Руски председник Владимир Путин поручио је у суботу да његова земља не жели сукобе, али само ако интереси руског народа не буду трпели.
- Не тражимо рат ни против кога. Али никад нећемо жртвовати безбедност и интересе руског народа - поручио је Путин на скупу партије Јединствена Русија.

Шта Амери шаљу Украјинцима

- 35 ракетних лансера ФГМ-148 "џавелин", који могу да носе бојеве главе
- 210 противтенковских ракета "џавелин"
- Неколико стотина комада најмодернијих снајперских пушака "барет М107А1", које имају максималан домет до четири километра, и муницију за њих
- 500 милиона долара вредна је целокупна пошиљка.
Американци секу финансијску подршку Уједињеним нацијама! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА