Najnovije

TRAMP ŠALJE ORUŽJE ZA UBIJANJE RUSA! SAD prešle crvenu liniju u odnosu sa Moskvom, Putin preko ovog neće preći tek tako!

Američki predsednik Donald Tramp doniraće Ukrajincima tokom 2018. oružje vredno čak 500 miliona dolara, objavio je u subotu Stejt department. Iako Vašington tvrdi da je naoružanje "defanzivno", Rusi smatraju da su SAD takvom odlukom prešle crvenu liniju i da je cilj svega novo razbuktavanje rata protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Protivtenkovska raketa "džavelin" (Foto: Jutjub)

Krvava donacija

Stejt department doneo je kontroverznu odluku u petak, pošto je usvojen Zakon o nacionalnoj odbrani, a oružje će od januara 2018. početi da stiže u Kijev. Portparolka tog tela Heder Nauert navela je da je Tramp istog dana odobrio plan i on je odmah stupio na snagu.
- Ukrajini ćemo poslati 35 raketnih lansera FGM-148 i 210 protivtenkovskih raketa "džavelin", koje su proizvedene u SAD. Kijevu će biti isporučen i paket od nekoliko stotina najmodernijih snajperskih velikokalibarskih pušaka "baret M107A1", koje imaju maksimalan domet do čak četiri kilometra i vrede najmanje 41,5 miliona dolara. Cela pošiljka iznosi 500 miliona - rekla je Nauertova.
Ona je navela da je cilj da Ukrajinci unaprede svoju odbranu.
- Kijevu ćemo pružiti pomoć da bi branio suverenitet i teritorijalni integritet - kazala je portparolka.
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko, koji već više od dve godine traži naoružanje od SAD, zahvalio je Trampu na Tviteru.
- Američko oružje stiže u ruke ukrajinskih vojnika. Cilj nam nije napad, već odbijanje agresora i zaštita naših vojnika i civila. Ovo je transatlantska vakcinacija protiv ruskog virusa agresije - napisao je Porošenko na Tviteru.

Hoće da seju smrt

Iako i SAD i Kijev tvrde da je svrha oružja odbrana, portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da je cilj u stvari ubijanje proruskih civila na istoku Ukrajine.
- Amerikanci će izazvati novo krvoproliće u Donbasu. To oružje izazvaće nacionaliste da ponovo ubijaju i seju metke po Donjecku i Lugansku. Mi to nećemo mirno gledati - upozorio je Peskov.
Zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov kazao je da su Amerikanci prešli crvenu liniju.
- Vašington nije posrednik, već saučesnik u raspirivanju rata. Tražićemo hitan sastanak Saveta bezbednosti - poručio je Rjabkov.
Pre ovoga, SAD su nekoliko puta pokušavale da pošalju oružje Ukrajini, ali bezuspešno. Jedan do razloga je bio i protivljenje bivšeg predsednika Baraka Obame.
Podsetimo, građanski rat na istoku Ukrajine između Kijeva i proruskih snaga počeo je u martu 2014. posle krvavih protesta na Majdanu. Najžešće borbe vodile su se do početka 2015, kad je stradalo najmanje 15.000 osoba. Mir je zaključen 11. februara 2015. u Minsku, ali su se nastavile borbe manjeg intenziteta.

Putin: Nećemo sukob, ali ruski interesi su najbitniji

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je u subotu da njegova zemlja ne želi sukobe, ali samo ako interesi ruskog naroda ne budu trpeli.
- Ne tražimo rat ni protiv koga. Ali nikad nećemo žrtvovati bezbednost i interese ruskog naroda - poručio je Putin na skupu partije Jedinstvena Rusija.

Šta Ameri šalju Ukrajincima

- 35 raketnih lansera FGM-148 "džavelin", koji mogu da nose bojeve glave
- 210 protivtenkovskih raketa "džavelin"
- Nekoliko stotina komada najmodernijih snajperskih pušaka "baret M107A1", koje imaju maksimalan domet do četiri kilometra, i municiju za njih
- 500 miliona dolara vredna je celokupna pošiljka.
Amerikanci seku finansijsku podršku Ujedinjenim nacijama! Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA