Најновије

РАТ ЖИВАЦА У ПИРАНСКОМ ЗАЛИВУ: Словенци бране нову границу, хрватски рибари у пратњи полиције игноришу упозорења! (МАПА)

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Словеније Боштјан Шефиц изјавио је, поводом првог дана словеначке једностране примене арбитражне одлуке о граници на мору са Хрватском, да је током јутра забележен један инцидент, али да их током дана више не очекује, преноси Хина.

Пирански залив (Фото: Јутјуб)

Наводи се да је Шефиц изнео и даља очекивања и мере словеначких власти у Пиранском заливу, односно Савудријској вали.
Шефица је рекао да су нешто пре седам сати ујутро "у словеначко море" у заливу упловила три хрватска рибарска брода праћена хрватским полицијским бродовима.
"Словенска полиција одмах је реаговала и документовала догађај", навео је Шефиц и додао да се ситуација касније смирила.

Он је казао да је "словеначка полиција хрватске рибаре упозорила да се налазе у словеначком мору и да су незаконито прешли државну границу, чиме чине прекршај", као и да ће "полиција зато касније спровести одговарајуће поступке за тај прекршај".
"Словеначки државни органи надзиру целокупно словеначко море и имају ситуацију у потпуности под контролом", казао је Шефиц.Државни секретар у словеначком Министарству унутрашњих послова додао је да "нажалост долази до инцидената и прекршаја са хрватске стране".
"Ми ћемо учинити све да тога буде што мање и да до тога не долази, а у таквим ћемо случајевима, ако се догоде, поступати по закону и изрицати новчане казне", рекао је Шефиц.Он је навео да ће "од данашњег дана Словенија кажњавати и покретати поступке против свих оних који незаконито улазе у словеначко море".
Хина преноси наводе словеначких медија да бродове словеначке полиције који реагују у таквим ситуацијама прати и рибарска инспекција, као и да ће полиција у поступцима против прекршилаца, ако буду новчано кажњени, судска решења слати у Хрватску, а можда и наплаћивати казне онима који се на решења буду оглушили приликом њиховог уласка у Словенију.
"Прекршајни поступак је прецизно регулисан и у случајевима кад је починилац из друге државе. Ако хрватски органи не би желели, ми имамо и друге могућности да им та решења уручимо и наплатимо казне", додао је Шефиц.
Он је нагласио са ће словеначка полиција заштитити своје рибаре у заливу који лове у словеначком мору, као и да на том подручју не могу да делује орган друге државе.
"Спремни смо да реагујемо на одговарајући начин, а за то имамо и одговарајуће планове, иако се надамо да до тога неће доћи", казао је Шефиц.
Прочитајте ОВДЕ све о најави поморског рата.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како дејствују Словенци.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА