Најновије

„Челик 2017“: Највећа војна вежба у историји Војске Србије (ФОТО/ ВИДЕО)

БЕОГРАД - На војном полигону Никинци, тачно у 10 сати, почела је свечаност и војна вежба "Челик 2017" којом се обележава Дан Војске Србије, Дан победе над фашизом, као и дан и Дан Европе.

Највећа војна вежба у историји Војске Србије (Фото: Војска Србије)

11.00 - У току је заједничка вежба припадника Војске Србије и припадника МУП. Уочена је терористичко-диверзантска група после контроле на пункту када је и пронађена већа количина оружја у аутомобилу терориста. У овој показној вежби учествовали су припадници Кобри. 10.55 - Званицама је приказано и како дејствује хаубица "нора" Б-52, ново моћно оруђе Војске Србије... Званицама је приказан и десант из хеликоптера на објекат у којем се налази терористичка група. Тимови специјалних снага блокирају прилазне путеве објекту, а потом врше динамички упад у објекат. У току упада рањен је и припадник специјалних снага. 10.50 - Званицама је приказан ракетни систем "алас".

10.43 - У току је демонстрација дејства хеликоптера и гађање противоклопним ракетама у мету, а потом је уследило и гађање авионом "орао", који је модернизован и има нови нишански систем, као и широк спектар наоружања. Овај авион може да носи више од три тоне убојног терета. Званицама у Никинцима приказано је дејстововање авиона "орао".
10.38 - Тенкови и митраљези паљба! Тенкови гађају у мету. 10.20 - Приказани су "милош" и "лазар", а потом је уследила и детаљна демонстрација самоходног возила "милош" који је подршка извиђачким јединицама. Потом је приказан и лазар 3 у акцији.

10.15 - Почела војна вежба. Припадници Војске Србије показали су гађање снајперском и аутоматском пушком. 10.00 - Интонирањем химне Боже правде почела је свечаност у Никинцима. Председник Томислав Николић је уз звуке корачнице "Поздрав команданту" извршио смотру гарде.

На полигон су у међувремену пристигли и премијер Александар Вучић, председник РС Милорад Додик.
Церемонији присуствује премијер Александар Вучић, председник Томислав Николић, дипломатски кор и многобројни гости,а непосредно пред почетак смотре стигли су шеф српске дипломатије Ивица Дачић, министри Златибор Лончар, Душан Вујовић, Александар Вулин, затим Славица Ђукић Дејановић...
На вежби "Челик 2017" биће приказано најсавременије српско наоружање и војна опрема, које производи одбрамбена индустрија Србије, као и део способности Војске Србије. Грађанима ће први пут бити представљени ракетни систем "Алас", најновија српска пушка, вишенаменска оклопна возила "Милош" и "Лазар", ракетни системи "Морава" и "Огањ", самоходна хаубица "Нора". Ово модерно наоружање представљаће и снажан извозни адут Србије.

Министар одбране Зоран Ђорђевић са сарадницима је посетио прекјуче припреме за приказ на којем ће поред припадника Војске Србије учествовати и припадници полиције. Припреме за вежбу почеле су још крајем фебруара, а атрактивни програм предвиђа бојево гађање артиљеријским и ракетним наоружањем и приказано дејство тенкова, ваздухоплова и пешадијског наоружања.

Вежбу прати више од 130 новинара

Више од 130 новинара прати данашњу војну вежбу "Челик 2017" на полигону Никинци, и централну церемонију поводом Дана победе и Дана Војске Србије. Најсавременије адуте српске војске можете погледати ОВДЕ.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА