Najnovije

„Čelik 2017“: Najveća vojna vežba u istoriji Vojske Srbije (FOTO/ VIDEO)

BEOGRAD - Na vojnom poligonu Nikinci, tačno u 10 sati, počela je svečanost i vojna vežba "Čelik 2017" kojom se obeležava Dan Vojske Srbije, Dan pobede nad fašizom, kao i dan i Dan Evrope.

Najveća vojna vežba u istoriji Vojske Srbije (Foto: Vojska Srbije)

11.00 - U toku je zajednička vežba pripadnika Vojske Srbije i pripadnika MUP. Uočena je terorističko-diverzantska grupa posle kontrole na punktu kada je i pronađena veća količina oružja u automobilu terorista. U ovoj pokaznoj vežbi učestvovali su pripadnici Kobri. 10.55 - Zvanicama je prikazano i kako dejstvuje haubica "nora" B-52, novo moćno oruđe Vojske Srbije... Zvanicama je prikazan i desant iz helikoptera na objekat u kojem se nalazi teroristička grupa. Timovi specijalnih snaga blokiraju prilazne puteve objektu, a potom vrše dinamički upad u objekat. U toku upada ranjen je i pripadnik specijalnih snaga. 10.50 - Zvanicama je prikazan raketni sistem "alas".

10.43 - U toku je demonstracija dejstva helikoptera i gađanje protivoklopnim raketama u metu, a potom je usledilo i gađanje avionom "orao", koji je modernizovan i ima novi nišanski sistem, kao i širok spektar naoružanja. Ovaj avion može da nosi više od tri tone ubojnog tereta. Zvanicama u Nikincima prikazano je dejstovovanje aviona "orao".
10.38 - Tenkovi i mitraljezi paljba! Tenkovi gađaju u metu. 10.20 - Prikazani su "miloš" i "lazar", a potom je usledila i detaljna demonstracija samohodnog vozila "miloš" koji je podrška izviđačkim jedinicama. Potom je prikazan i lazar 3 u akciji.

10.15 - Počela vojna vežba. Pripadnici Vojske Srbije pokazali su gađanje snajperskom i automatskom puškom. 10.00 - Intoniranjem himne Bože pravde počela je svečanost u Nikincima. Predsednik Tomislav Nikolić je uz zvuke koračnice "Pozdrav komandantu" izvršio smotru garde.

Na poligon su u međuvremenu pristigli i premijer Aleksandar Vučić, predsednik RS Milorad Dodik.
Ceremoniji prisustvuje premijer Aleksandar Vučić, predsednik Tomislav Nikolić, diplomatski kor i mnogobrojni gosti,a neposredno pred početak smotre stigli su šef srpske diplomatije Ivica Dačić, ministri Zlatibor Lončar, Dušan Vujović, Aleksandar Vulin, zatim Slavica Đukić Dejanović...
Na vežbi "Čelik 2017" biće prikazano najsavremenije srpsko naoružanje i vojna oprema, koje proizvodi odbrambena industrija Srbije, kao i deo sposobnosti Vojske Srbije. Građanima će prvi put biti predstavljeni raketni sistem "Alas", najnovija srpska puška, višenamenska oklopna vozila "Miloš" i "Lazar", raketni sistemi "Morava" i "Oganj", samohodna haubica "Nora". Ovo moderno naoružanje predstavljaće i snažan izvozni adut Srbije.

Ministar odbrane Zoran Đorđević sa saradnicima je posetio prekjuče pripreme za prikaz na kojem će pored pripadnika Vojske Srbije učestvovati i pripadnici policije. Pripreme za vežbu počele su još krajem februara, a atraktivni program predviđa bojevo gađanje artiljerijskim i raketnim naoružanjem i prikazano dejstvo tenkova, vazduhoplova i pešadijskog naoružanja.

Vežbu prati više od 130 novinara

Više od 130 novinara prati današnju vojnu vežbu "Čelik 2017" na poligonu Nikinci, i centralnu ceremoniju povodom Dana pobede i Dana Vojske Srbije. Najsavremenije adute srpske vojske možete pogledati OVDE.
Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA