Најновије

Пленковић преломио, скида се плоча са „за дом спремни“ (ВИДЕО)

Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је да ће се пронаћи "законит начин за замену плоче" у Јасеновцу на којој је исписан усташки поздрав "за дом спремни".

Пленковић (Фото: Јутјуб)

Пленковић није рекао када ће спорна плоча бити уклоњена, нити је открио да ли ће се сачекати доношење новог закона.
Међутим, како преноси Јутарњи лист, хрватски премијер је недвосмислено рекао да ће плоча бити замењена као и да ће влада то учинити тако да "не буде никакве сумње у законитост тог поступка".
Нове тензије у Хрватској јавности подигнуте су након што је министар правосуђа Дражен Бошњаковић протеклог викенда изјавио да плоча са усташким поздравом до даљег остаје у Јасеновцу.
Бошњавкоћ је, наиме, рекао да у закону не постоји изричито упориште за уклањање плоче коју ју је подигао ХОС.
Он је поновио да је грб Хрватских одбрамбених снага (ХОС), на коме је усташки поздрав "за дом спремни", званично регистрован и признат.
Јуче се огласио и потпредседник владе и министар грађевинарства Предраг Штромар из ХНС-а који је подсетио на договор те странке са премијером Андрејем Пленковићем пре формирања владајуће коалиције.
"Ми имамо договор с премијером Пленковићем да таквих обележја неће бити у јавности, и даље стојимо код тога", рекао је Штромар.
У међувремену је Еуген Јаковчић из невладине организациеј "Документа" поручио да је то што спорна плоча и даље стоји у Јасеновцу "скандал невиђених размера".
Од Београда се захтева да раскине уговор о слободној трговини са Москвом, да се прекине са сваком војном сарадњом и да се Србија придружи санкцијама ЕУ Руској Федерацији. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Јутарњи лист, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пленковић дели шамаре својим министрима!! 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА