Најновије

ИСТРАГУ СТОПИРАО ШЕФ ДБ ЦРНЕ ГОРЕ: Нови детаљи о убиству гардиста у Топчидеру

Истрагу о убиству гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића у касарни на Топчидеру у Београду стопирао је некадашњи шеф ДБ Црне Горе и заменик министра одбране Србије и Црне Горе (СЦГ) Вукашин Мараш! Како пише подгоричка Борба, цео случај је заташкан да се не би открила имена кључних људи који су се бавили шверцом дроге, а због чега су млади војници и ликвидирани.

Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић (Фото: Приватна архива)

Разоткривен план

Бивши официр Војске СЦГ који сада живи у Москви недавно је на саслушању у тужилаштву испричао да су Јаковљевић и Миловановић убијени 5. октобра 2004. због 1,5 тона кокаина који је био сакривен у касани на Топчидеру.

- Мараш је умро четири године после злочина, тако да се његово име више не помиње у документима у случају "Топчидер". Међутим, он је 2004. био моћна фигура и доводио се у везу с многим аферама. Истражни органи имају списак свих особа које су умешане у шверц дроге, а међу њима су и црногорски држављани. Очеви појединих Црногораца који се доводе у везу с трговином наркотика тад су били високопозиционирани у Војсци. Мараш је наводно заташкао цео случај како би те особе избегле саслушање - наводи Борба.

Паклени план разоткривен је тек недавно, кад је саслушан бивши официр, а на саслушање ће поводом нових сазнања у случају "Топчидер" бити позвани сви министри и заменици министара СЦГ.

Саслушања

- Исказ у тужилаштву даће и садашњи министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић, који је 2004. био заменик министра спољних послова СЦГ. Борис Тадић, тадашњи министар одбране СЦГ, саслушан је у уторак, а очекују се саслушања и других функционера из тог доба - преносе медији.

Подсетимо, војни официр је на саслушању у тужилаштву открио да је злочину у касарни претходила истрага о шверцу дроге, коју је водио један припадник тадашњег ДБ. Утврђено је да су међу дилерима и деца појединих официра, али и да је група повезана с људима који су тад били активни у Војсци, док им је штек за наркотике био подземно склониште на Топчидеру. Кад су посумњали да су разоткривени, дилери су одлучили да испразне штек, али су их кобног дана гардисти затекли на делу, што су платили главама.

Савић: Истражити све могућности

Адвокат Предраг Савић, који заступа породице убијених гардиста, каже да треба испитати све могућности у вези с убиством гардиста и саслушати све функционере који су евентуално могли да стопирају истрагу.

- Овде је све могуће, не треба искључити ниједну могућност. Треба истражити и Марашеву улогу, али не верујем да је он имао неке везе с тим. Светозар Маровић, који је тад био на високој функцији у заједници СЦГ, на предлог покојног Владана Батића, формирао је независну комисију која је истраживала смрт гардиста. Сумњам да је Мараш смео да ради против Маровића, можда... - каже Савић.

Он додаје да у БИА постоји досије у којем се наводи ко је стопирао истрагу у вези с убиством војника.

- Пре десетак година су из врха БИА у два наврата стопирали истрагу - прича Савић.

Лажна косовска полиција упада Србима у куће, прети и хапси, становништво у страху. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

3Д реконструкција потврдила да су гардисти убијени

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА