Најновије

Овако је организовано брутално касапљење новинара: Донесите ми главу те џукеле!

Сауд ал Катани, високи саветник саудијског престолонаследника Мохамеда бин Салмана, смењен је заједно са још четворицом саудијских званичника због смрти новинара Џамала Кашогија.

Кашоги (Фото: Јутјуб)

Катани је био шеф одељења које је водило друштвене мреже за Салмана. Он је био мозак операције након које су ухапшене стотине принчева, званичника и бизнисмена у оквиру наводне борбе портив корупције. Он је наредио да се либански премијер задржи у Саудијској Арабији.

Према обавештајним изворима, он је организовао брутално убиство новинара Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу, пише "Ројтерс".

Сада је саудијски престолонаследник Катанија искористио као жртвеног јарца, како би умирио у свету узбуркане духове због смрти новинара који је амерички држављанин. Извор близак саудијском двору је рекао да је Катани био притворен након смене, али да је наставио да се оглашава на Твитеру након тога. Тај и још неки извори су навели да Катани вероватно није ухапшен. Извори обавештајних агенција тврде да је Кашогијево убиство било организовано и да је Катани то урадио преко Скајпа.

Како наводе турски безбедносни извори, Кашогија су, чим је ушао у конзулат, зграбила група од 15 саудијских обавештајних оперативаца коју су стигли у Истанбул само неколико сати раније авионима. Један извор из Саудијске Арабије који има приступ члановима саудијске краљевске породице и безбедносним информацијама, рекао је да је Катани преко Скајпа ступио у контакт са саудијским обавештајцима и Кашогијем у конзулату.

Он је наводно почео да вређа Кашогија и овај му узвратио. У једном тренутку, како тврде турски обавештајни извори, Катани је нардио својим људима даубију Кашогија.

Донесите ми главу те џукеле - наводно је рекао он.

Није јасно да ли је Катани затим посматрао целу операцију убиства и уклањања Кашогијевог тела. И извор из Саудијске Арабије и извор из Турске је рекао да се аудио запис тог позива преко "Скајпа" сада налази у поседу турског председника Реџепа Тајипа Ердогана. Они су међутим, рекли да Ердоган одбија да тај снимак проследи Американцима. Саудијски званичник који је изнео званичну верзију догађаја, да је дошло до туче у току испитивања, рекао је да није чуо за Катанијев позив преко Скајпа, али да је истрага још у току.

Катанијев утицај на двору је у последње три године био веома велики. Његов успон је пратио успон Салмана, па ће бити тешко Саудијцима да представе Катанија као организатора убиства, а да се притом не упре прст у саудијског крунског принца. - Ова епизода неће срушити Мохамеда бин Салмана, али ће његовом имиџу бити потребно времена да се поправи, ако се икад поправи. Краљ га штити - рекао је један извор који има везе са краљевским двором.

Сам Катани је једном приликом рекао да не би ништа учинио без сагласности свог шефа принца Мохамеда.

- Зар мислите да бих донео одлуку без упутстава. Ја сам радник и верни извршилац наређења мојих господара краља и крунског принца - написао је Катани на Твитеру прошлог лета. Катани није одговорио на питања из Ројтерса. Његова биографија на Твитеру промењена је недавно и он према њој више није краљев саветник, већ шеф саудијског одељења за сајбербезбедност, програмирање и дронове, што је позиција коју је имао раније.

Нуклеарни рат мора да почне на овом месту пре него што Русија постави ново оружје. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА