Најновије

САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ РАЗМАТРА ИЗВЕШТАЈ О КОСОВУ: Упркос противљењу Запада стигао је на дневни ред

У Њујорку се данас одржава седница Савета безбедности УН, на којој ће бити разматран извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Унмика.

СБ УН (Фото: РИА Новости)

Седница о ситуација на Косову, прва после шест месеци, заказана је на иницијативу Кине, која је 1. новембра преузела председавање Саветом безбедности.

У свом најновијем извештају о Косову и Метохији, Гутереш је поздравио решеност Београда и Приштине да, кроз дијалог којим посредује ЕУ, дођу до нормализације односа, упозоравајући истовремено да је у протекла три месеца забележено неколико инцидената који су резултат међунационалних тензија.

У извештају, који обухвата период од 16. јула до 15. октобра, он је истакао да је забринут због обновљених тензија у вези са грађевинским радовима у посебним заштићеним зонама и упозорио на обавезе у вези са заштитом верског наслеђа.

Такође, он је у овом документу навео и да су изјаве српских и косовских лидера о разграничењу изазвале забринутост косовских Срба, као и неспоразуме између Београда и лидера Српске православне цркве на Косову.

Он је истакао да Унмик наставља конструктивну сарадњу са Београдом и Приштином, са свим заједницама на Косову и са регионалним и међународним актерима.

Као додатак извештају генералног секретара светске организације објављен је извештај високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност о активностима ЕУЛЕКС-а у периоду обухваћеном Гутерешовим извештајем, у коме се наводи да ће та мисија, која пролази кроз период реконфигурације, бити потпуно оперативна половином децембра.

Главни задатак везан за реконфигурацију је, наводи се у извештају, финализовање процеса предаје локалним властима више хиљада полицијских и случајева кривичног гоњења везаних за организовани криминал и ратне злочине.

Претходна седница СБ УН о Косову одржава је 18. маја, а шестомесечна пауза је резултат противљења САД, Британије и Француске да се о том питању расправља свака три месеца, каква је била пракса у претходних 19 година.

На данашњој седници Србију ће представљати шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који ће изнети оцену актуелне ситуације на Косову и Метохији, посебно у контексту низа провокативних и једностраних потеза Приштине у претходном периоду, као и повећаног броја напада на Србе и њихову имовину у Покрајини.

Како је најављено, он ће се заложити за очување редовне динамике и формата седница Савета безбедности о раду УНМИК-а, као и подршке раду ове мисије у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом.

У свом излагању, он ће дати осврт на извештаје генералног секретара УН о раду УНМИК-а.

Боравак у Њујорку биће искоришћен за састанак са Генералним секретаром УН Антониом Гутерешом и за актуелне дипломатске активности.

Како Путин преко Косова води рат са Западом, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Коначно решење за Косово донето у Паризу?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА