Најновије

УКРАЈИНА ГУБИ ОБАЛУ: Кијев спрема за УН резолуцију о Азовском мору

Украјина ће за разматрање на Генералној скупштини УН пројекат резолуције о ''милитаризацији'' Црног и Азовског коју врши Русија, рекла је портпарол Министарства спољних послова Украјине Екатерина Зеленко.

Руски брод (Фото: Министарство одбране Русије/Твитер)

Зеленко је рекла да се разматрање пројекта резолуције о Азовском и Црном мору спрема за разматрање на 73. седници Генералне скупштине УН, која ће бити одржана у децембру.

Осим поменутог пројекта, Генерална скупштина УН ће на том заседању разматрати и пројекат резолуције о кршењу људских права на Криму, који ће такође Украјина предложити.

Што се статуса Азовског мора тиче, већ постоји резолуција према којој се оно дефинише као море које припада обема земљама. 

Подсећамо да су се недавно у Украјини чуле разне идеје на тему Азовског мора, а најинтересантнија је била идеја да се позову НАТО снаге на заједничку војну вежбу на Азовском мору, и да Украјина на тај начин преузме потпуну контролу у том подручју. Ту идеју су водеће НАТО земље и сам генерални секретар Јенс Столтенберг одбили и прогласили за сумануту, зато што нико од њих не жели већу конфронтацију и изазивање Русије на њеној граници.

Враћањем Крима у састав Русије Украјина је де-факто изгубила контролу над Азовским морем које спаја Крим и континентални део Русије, а једини украјински град који излази на Азов је Мариупољ, кои се налази уз јужни границу про-руске Доњецке Народне Републике.

Синхронизовано слетање два ловца Су-57 можете погледати ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руска флота на Азовском мору

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА