Najnovije

UKRAJINA GUBI OBALU: Kijev sprema za UN rezoluciju o Azovskom moru

Ukrajina će za razmatranje na Generalnoj skupštini UN projekat rezolucije o ''militarizaciji'' Crnog i Azovskog koju vrši Rusija, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Ekaterina Zelenko.

Ruski brod (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije/Tviter)

Zelenko je rekla da se razmatranje projekta rezolucije o Azovskom i Crnom moru sprema za razmatranje na 73. sednici Generalne skupštine UN, koja će biti održana u decembru.

Osim pomenutog projekta, Generalna skupština UN će na tom zasedanju razmatrati i projekat rezolucije o kršenju ljudskih prava na Krimu, koji će takođe Ukrajina predložiti.

Što se statusa Azovskog mora tiče, već postoji rezolucija prema kojoj se ono definiše kao more koje pripada obema zemljama. 

Podsećamo da su se nedavno u Ukrajini čule razne ideje na temu Azovskog mora, a najinteresantnija je bila ideja da se pozovu NATO snage na zajedničku vojnu vežbu na Azovskom moru, i da Ukrajina na taj način preuzme potpunu kontrolu u tom području. Tu ideju su vodeće NATO zemlje i sam generalni sekretar Jens Stoltenberg odbili i proglasili za sumanutu, zato što niko od njih ne želi veću konfrontaciju i izazivanje Rusije na njenoj granici.

Vraćanjem Krima u sastav Rusije Ukrajina je de-fakto izgubila kontrolu nad Azovskim morem koje spaja Krim i kontinentalni deo Rusije, a jedini ukrajinski grad koji izlazi na Azov je Mariupolj, koi se nalazi uz južni granicu pro-ruske Donjecke Narodne Republike.

Sinhronizovano sletanje dva lovca Su-57 možete pogledati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruska flota na Azovskom moru

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA