Најновије

ПРЕДСЕДНИК КТ ЗА ПРЕШЕВО, БУЈАНОВАЦ И МЕДВЕЂУ: Нигде није помињана размена територија између Србије и Косова! Бар не званично!

Мислим да су односи Срба и Албанаца коректни и да нема никаквих међунационалних тензија и сукоба, да живе једни поред других, као што су живели и до сада и да можемо да будемо задовољни, рекао је Зоран Станковић, председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Зоран Станковић (Фото: Јутјуб)

На питање какви су односи Срба и Албанаца данас, Станковић каже да су протекле седмице обележили 18 година постојања и рада Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђа.

– Имали смо ситуацију да је то био перформанс деце. Била су и албанска, српска и ромска деца, а сала је била пуна. У том перформансу који су они извели изнети су главни проблеми које има општина Бујановац, проблем смећа, постављања семафора и спортске хале. Били су сви представници локалних политичких структура и локалне самоуправе из Прешева, Бујановца и Медвеђе, као и водећи привредници. Функционална намена Координационог тела је да се оствари мир и он није помућен ни на један начин, истиче Станковић.

Како видите будућност српско-албанских односа у те три општине, јер се често у политичким расправама говори и о размени територија између Србије и Косова?

– Размена територија и припајање Прешева, Бујановца и Медвеђе је нешто што је речено у ставовима неких албанских лидера са Косова и Метохије, пре свега је Хашим Тачи о томе говорио. Али нигде није званично, ни у разговору са међународном заједницом, није поменуто питање размене територија и нигде није територијални интегритет и суверенитет Србије на простору ове три општине доведен у питање, а надам се да ни у наредном периоду нико то неће покретати. Доказ су наши разговори са међународном заједницом, која је стала на становиште да ту нема никаквих промена. Доказ је и то што у разговорима владе Албаније и такозваног Косова ниједном речју није поменуте ове три општине. Тачи је тврдио да ће ово бити предмет разговора у Бриселу. За сада нико није поменуо да се ове три општине ставе у бриселске преговоре, а камоли да се о томе разговара. Мислим да је сазрело стање, само то треба да схватимо, да је будућност људи са тог простора ослоњена на Републику Србију и да треба да заједно раде и сарађују и да ће им то донети бољитак који сви толико прижељкују.

Шта је са економским опоравком тих општина?

– Економски опоравак је резултирао тиме да је само преко Координационог тела за ових 18 година обезбеђено 35 милиона евра средстава за функционисање локалне самоуправе, а још око 95 милиона евра стигло је од међународне заједнице. Тај новац је утрошен за решавање инфраструктурних проблема, за породилиште у Прешеву, које је формирано после 25 година од прекида рада и за Одељење Економског факултета у Суботици, које има око 500 студената и које исказује потребу за образовањем кадра у просвети. Такође, годинама уназад као Координационо тело стипендирамо око 300 ученика са 6.000 динара током школске године, што је велики помак за ту децу која немају средства и обезбеђујемо око 30-ак стипендија студентима који студирају у Новом Саду. Обезбедили смо ове године за децу преко 100 уџбеника на албанском језику и реализоваћемо у договору са Националним саветом Албанаца потребне уџбенике за првих пет разреда школе.

Упркос свему томе што су уложена велика и значајна средства, како гледате на изјаве званичника из Прешева да је њихова земља Албанија?

– Имамо изјаве које су можда последица тешке политичке ситуације, али оно што је најважније је да Албанци у ове три општине југа Србије поштују законе Републике Србије и права које им пружају конвенције о националних мањина које су усвојене у Скупштини Србије. За нас, може неко да исказује своје жеље и намере, али као што и у свакодневном раду видимо, они поштују законе Републике Србије. Као што и сами знате, битно је ко шта ради, а не шта ко мисли и шта прича. Оно што је најбитније је да сви системи државе у овим локалним самоуправама функционишу нормално.

Да ли политички проблеми на релацији Београд-Приштина, односно између Србије и Косова, праве проблеме на терену?

– Не. Гледајте, ту постоји веома тешка реторика као што можете и да видите, али неке оружане сукобе, не. Овде је стање стабилно и ми годинама уназад немамо ексцесе у вези са међунационалним односима. У суштини смо једно тело које не заступа радикалне ставове и покушавамо да нађемо заједничке вредности, а након тога чинимо и да зближимо људе на пристојан начин. Сматрамо да су сви становници који живе на територији ове три општине грађани Републике Србије и да морају да имају сва она права која им гарантују Устав и закони Републике Србије, али истовремено, они морају и да их поштују. Е сад, те неке изјаве које су дате… Ми смо са њима разговарали у личним контактима, можда су и плод неких притисака са стране, које се не тичу ових простора, али мислим да је стање стабилно. Имамо контакте са државним институцијама, па до разговора с председником Албаније Илиром Метом… Најјача порука је дошла 2015. од Едија Раме кад је био у Прешеву, као и 2017. претходни председник Нишари и сада Илир Мета. Они су пред новинарима рекли – ви сте грађани Републике Србије и сва своја права оствариваћете пред институцијама Републике Србије. То што је речено и данас стоји и поштује се.

Да, али имамо и ситуацију да и од српских министара стижу јако тешке речи.

– Морате да знате да су у нашој (Координационог центра, прим. аут.) надлежности само ове три општине – Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Зато вас и питам колико то утиче и отежава вам рад?

– Гледајте, као што видите, ти министри не говоре и не баве се Прешевом, Бујановцем и Медвеђом. То су оставили нама и гарантовали смо да ћемо заједничким активностима одржати оно што је најбитније, а то је мир, да ћемо одржати функционисање свих државних органа и институција и да ћемо заједно са локалном самоуправом и локалним Албанцима, Србима, Ромима, и свима који ту живе, радити на побољшању услова за живот и рад и побољшању економског положаја. На томе се заснива наша делатност.

Загарантовано Уставом и законима

Органи локалне самоуправе у дневном контакту са државним органима Републике Србије и поштују све оно што проистиче из закона у области образовања, здравства и свих других јавних сектора и ту нема проблема. Рецимо, настава се одвија на албанском језику, али по наставним програмима и плановима Министарства просвете. Уџбеници су на албанском, а остали су одобрени од Министарства просвете и сви ти људи примају плату од државе Србије. Исто је и у другим секторима – царини, пореској управи… Они имају све оно што им је загарантовано Уставом и законима и правима националних мањина.

Путин је узео ствар у своје руке и представио план у 7 тачака који ће сачувати Косово! Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта је Станковић рекао о Младићу.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА