Најновије

ХРВАТИ НАСТАВЉАЈУ ДА ОТИМАЈУ СРПСКУ КУЛТУРНУ БАШТИНУ: Ево како су решили да нам сада напакосте

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Министарство културе и информисања да хитно припреми досије за кандидатуру песме "ојкаче" и достави га УНЕСКУ

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Министарство културе и информисања да хитно припреми досије за кандидатуру песме "ојкаче" и достави га УНЕСКУ са захтевом да у одлуку Међувладиног комитета за очување нематеријалног културног наслеђа из 2010. уврсти чињеницу да "ојкача" представља и нематеријално културно наслеђе српског народа из Крајине, РС, Федерације БиХ и Србије, а не само Хрватске. Линта то предлаже и за "врличко коло" и "бећарац", које је, како каже, Хрватска ставила на УНЕСКО-ову листу нематеријалног културног наслеђа као део свог културног наслеђа.

- Ојкање, бећарац и врличко коло уписани су на листи УНЕСКА као део културне баштине Хрватске, а ради се о српској културној баштини - наводи Линта у саопштењу које је доставио медијима.

Он је позвао Министарство културе и информисања да искористи могућност конвенције УНЕСКО о придруживању других земаља већ уписаним елементима, те да по хитном поступку припреми ове предлоге.

Подгорица поново условљава Београд. Погледајте ОВДЕ шта су сада смислили.

Извор: Танјуг


 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Српски народни обичај ојкање

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА