Најновије

РУСКИ ПИЛОТ РАЗНЕТ ОРУЖЈЕМ АМЕРИКЕ: Ово је позадина трагичне смрти Путиновог хероја (ВИДЕО)

Руски мајор Роман Николајевич Филипов (33) оборен је током викенда изнад сиријског неба и крвнички страдао од оружја које је терористима стигло из војног арсенала Америке, тврде високопозиционирани руски званичници.

Руски мајор Роман Николајевич Филипов (Фото: Твитер)

Екстремисти су користили ручни ракетни бацач "Манпад" и из њега испалили ракету кратког домета на Филиповљев сухој-25, због чега је он морао да се катапултира на непријатељској територији. То оружје, наводе политичари из Москве, доспело је у руке екстремиста преко САД или неке од њихових савезница у Сирији.
- Америка је помогла у снабдевању ефективног високотехнолошког оружја. Те ракете не могу доспети на сиријску територију без озбиљне техничке подршке и пратње. То су урадили Американци преко Земаља трећег света и то ће их коштати дебело, нарочито због њихове русофобије. Не претимо никоме, али упозоравамо - истакао је Франтс Клинцевич из одбора за одбрану руског парламента.
С друге стране, Вашингтон, који је с Москвом заоштрио односе у последњим месецима управо због навода да САД наоружавају побуњенике против сиријског режима Башара ел Асада, негирао је те наводе.
- Ниједној побуњеничкој групи нисмо испоручивали "Манпад". Дубоко смо забринути - истакла је портпаролка Стејт департмента Хедер Наверт.
Истовремено с информацијама о позадини ракетирања Филипова објављен је и снимак који открива да се он до последње капи крви борио против екстремиста.
- Мајор се на време катапултирао и спустио близу села Тел Дебес, али су џихадисти нагрнули са свих страна. Испалио је цео шаржер у њих и убио двојицу крвника иако је био теже рањен. Кад су почели да га опкољавају, извадио је гранату и узвикнуо: "Ово је за наше момке!" Активирао је бомбу и разнео се да не би доспео у руке терориста - пренели су медији, док га поједини домаћи аналитичари због јуначког подвига упоређују са Синђелићем.
Руска армија је убрзо кренула у освету његове смрти и извела нападе на терористичка упоришта ликвидирајући у сиријској првинцији Идлиб само првог дана чак 30 екстремиста.
Иначе, постоје опречне информације о томе ко је оборио руског пилота, а све терористичке фракције преузимају заслугу за убиство. Једни извори тврде да је реч о групи Тахрир ел Шама, огранку Ал Каиде, док други наводе да је одговорна Ал Нусра фронт - група која је некада припадала Ал Каиди, али се одвојила и почела сарадњу са САД против Асада.

Оружје којим је убијен Рус - систем "Манпад"

- ракетни навођени лансер
- дужина: 1,5 до 1,8 метара
- тежина: 17 до 78 килограма
- домет: 10 километара
- мете: авиони и хеликоптери
- оружје је развијено још 1940, а поседује га 25 земаља.

Постхумно одликован највећим руским орденом

- Мајор Филипов је радио као лекар на полуострву Криму, које се 2014. отцепило од Украјине и припојило Русији
- после кримског референдума 2014. преселио се у Владивосток
- био је део "Приморја", једне од најбољих ескадрила у ваздухопловно-космичким снагама Русије
- на свевојном такмичењу у Русији Авијадартс 2013. освојио друго место. Тада је имао чин капетана
- био је предложен за државно признање због специјалних операција које је изводио у Сирији
- постхумно је одликован највећим руским орденом Херој Русије.

Амери тврде да се повлаче из Сирије

Амерички војници започели су пре недељу дана повлачење из Сирије након што је у тој земљи поражена терористичка организација Исламска држава. Опрема и оружје су такође отпремљени авионима до САД у склопу договора коалиције предвођене Америком о смањењу особља на терену. Међутим, још није утврђено да ли ће Вашингтон неке јединице оставити на сиријском тлу.  Русија распоредила „Искандере“ у Калињинграду! Више о томе читајте ОВДЕ. Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА