Најновије

Ово је крајњи рок до кога Београд треба да добије градоначелника!

Након што је Градска изборна комисија (ГИК) утврдила коначне резултате локалних избора у Београду, почео је да тече рок од 15 дана у којем би актуелни председник градског парламента требало да сазове конситутивну седницу новог скупштинског сазива.

Скупштина града Београда (Фото: Јутјуб)

Конститутивна седница мора да се одржи у року од 60 дана од дана проглашења коначних резултата, а од конституисања градског парламента може проћи највише 30 дана до избора градоначелника.
То значи да председник Скупштине града Никола Никодијевић мора да сазове конститутивну седницу у наредне две недеље, до 2. априла, а рок за њено одржавање је 17. мај.
Крајњи рок за избор новог градоначелника, у том случају, биће 16. јун.
На конститутивној седници се потврђују мандати одборника и бира се председник Скупштине, његов заменик и секретар парламента, који морају бити изабрани из редова одборника.
По избору, председник Скупштине заказује нову седницу, на којој се бира градоначелник, који, као и његов заменик, такође, мора бити из редова одборника.
Градоначелника предлаже председник Скупштине, а кандидат за градоначелника представља свој програм и тим који чине заменик и чланови Градског већа, који не морају бити одборници.
Према коначним резултатима које је у недељу увече објавио ГИК, у клупама градског парламента наредне четири године седеће одборници листа око СНС, Драгана ђиласа, Александра Шапића и листе СПС-ЈС.
Коалиција "Александар Вучић - Зато што волимо Београд" имаће 64 мандата, а другопласирана листа "Драган Ђилас - Београд одлучују, људи побеђују" 26 мандата.
Листи Александра Шапића, припало је 12 мандата, док ће коалиција СПС - Јединствена Србија имати осам мандата.
Осталих 20 листа, од 24 колико их је било на гласачком листићу, нису успеле да пређу цензус, па тако у градском парламенту више неће бити Демократске странке, која је у досадашњем мандату бројала 16 одборника.
Избори за Скупштину града Београда одржани су 4. марта, а на четири бирачка места на општини Стари град јуче, 18. марта, поновљено је гласање, после којег је ГИК утврдио коначне резултате.
Прочитајте ОВДЕ шта Ана Брнабић каже да је реално ове године?
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Драган Ђилас - Србија је ушла у фашизам.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА