Најновије

НАТО АЛБАНЦИМА ДАО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Формирање војске Косова питање за Приштину

"НАТО се придржава принципа суверенитета и територијалног интегритета земаља у региону у складу са Резолуцијом 1244 Савета Безбедности Уједињених нација и Хелсиншким завршним актом, а званично признање држава искључиво је и суверено право сваке чланице НАТО појединачно", рекао је у разговору за "Новости" командант Кфора Салваторе Куочи.

Салваторе Куочи (Фото: Јутјуб)

Према његовим речимам, "формирање оружаних снага Косова одлука је косовских институција, у складу с уставним процедурама". 

У случају да се формирају тзв. оружане снаге Косова, земље чланице НАТО би појединачно одлучивале о томе да ли би снаге Кфора остале на територији Косова, наводи Куочи, истичући да, засад, НАТО нема план да промени или смањи мисију, која наставља да обавља задатке према Резолуцији 1244 и Војнотехничком споразуму.

- Кфор у оквиру свог мандата и задатка подржава развоји и унапређење Косовских безбедносних снага. То значи да КБС треба да буде у могућности да реагује на кризне ситуаицје и помогне цивилним властима у случајевима ванредних ситуација. Последњи пример ове подршке је вежба ''Сребрна сабља'' - рекао је исталијански генерал, упитан да ли Кфор обучава припаднике КБС.

Одговарајући на питање Новости да ли Кфор може да обезбеди сигурност Срба, с обзиром на то да су све ређе присутни на терену, Куочи наводи да је Кфор повећао своје присуство углавном на подручјима насељеним Србима.

Он је нагласио да се од Кфора не тражи да буде стално присутан на терену, али је увек ту када је неопходно.

НАТО ће свим средствима покушавати да спречи Србију у куповини руских ракетних система "Панцир“ и "Ураган смерч". Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто се увећава војска КФОР-а на Косову? 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА