Најновије

ДЕТАЉАН ПРЕГЛЕД СРПСКИХ АУТОПУТЕВА: Ако планирате пут на море, ово обавезно морате да знате! (МАПА)

Радови на саобраћајним коридорима кроз Србију увелико су у току, а током ове грађевинске сезоне још неке деонице ће бити пуштене у саобраћај.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Међутим, то још не значи да ће путници из Србије и они који кроз њу пролазе од уласка до изласка из земље путовати аутопутевима у пуном профилу.

Иста ситуација је и са Македонијом, где се такође ради на изградњи аутопута на појединим деловима. За сада, у правцу према Грчкој, завршени су сви радови на аутопуту све до границе са Грчком, али у супротном правцу они су још увек у току.

Добра вест, када је у питању Србија, али и Македонија, је та што се цене путарина ове године неће мењати, односно повећавати.

Како тренутно изгледа “пресек” радова на српским путевима, можете погледати на мапама које су “Блицу” уступили “Коридори Србије”, како бисте лакше и боље могли да испланирате своје путовање, нарочито у предстојећој сезони летовања.

За завршетак комплетног јужног крака Коридора 10, преостала је деоница кроз Грделичку клисуру дужине 26,3 километра. Како кажу у “Коридорима Србије”, у овом тренутку асфалтирано је око 15 километра у једном и оба слоја асфалта. Радови су у току и одвијају се високим интензитетом.

То практично значи да још само ово “парче” фали како би јужни део Коридора 10 био завршен све до македонске границе.

У “Коридорима” кажу да је завршен и тунел Предејане, а да ће аутопут кроз клисуру бити готов до јуна, негде у пуном а негде у полупрофилу. За сада је непознаница да ли ће тада (почетак туристичке сезоне), и комплетан аутопут бити пуштен у саобраћај, или се ће се сачекати јесен када буде био комплетно завршен.

Коридор 10-исток

И на овом, источном делу Коридора 10, који води до границе са Бугарском, радови су у току. У “Коридорима” кажу да се од Црвене реке до Димитровграда саобраћај комплетно одвија аутопутем, с тим што код Станичења постоји девијација, где возила још увек иду старом трасом. Ту је, кажу, остао део од 4,3 километра пута који би требало да буде завршен до почетка туристичке сезоне и пуштен у саобраћај (највероватније јун).

До краја године, кажу у “Коридорима”, за саобраћај ће бити пуштена деоница Банцарево-Црвена река (12,3 километра), чиме ће комплетан источни крак Коридора 10 бити под аутопутем.

У току је и изградња везе између аутопута и улице Георги Димитров у Димитровграду кроз пословну зону у западном делу Димитровграда. Завршетак изградње је до 30. јуна ове године.

Коридор 11 (Београд-Јужни Јадран)

Нешто више од 250 километара Коридора 11 гради се по деоницама, од којих је у саобраћај за сада пуштена само она од Љига до Прељине, дуга 40 километара.

Још једна деоница је завршена (Уб-Лајковац 12 километара), али није пуштена у саобраћај, јер се за њен почетак рада чека завршетак претходне деонице Обреновац-Уб (26 километара) и Лајковац-Љиг (24 километра).

Те две деонице ради кинеска компанија Шандонг, а рок за њихов завршетак неколико пута је померан јер извођач касни.

Осим њих, почела је и изградња деонице Сурчин-Обреновац, дуге 17 километара, који ради друга кинеска компнија – ЦЦЦЦ и чији се завршетак очекује карјем следеће године.

Аутопут кроз Македонију

Пре недељу дана у Македонији је за саобраћај пуштено 28,2 километара Коридора 10 од Демир капије до Смоквице, чиме је комплетиран ауто-пут кроз ову земљу у смеру из Србије ка Грчкој.

Како је најављено, нова деоница ће, порд веће безбедности, “скратити” и време путовања за 25 минута.

Цене путарина кроз Србију остају исте

Када је реч о путаринама кроз Србију, оне се током предстојеће сезоне летњих одмора неће мењати. Тако ће путарина од Београда до Ниша и убудуће износити 800 динара, од Београда до Шида 370, а од Београда до Суботице 560 динара.

Путарина од Ниша до Прешева кошта 80 динара, од Ниша до Димитровграда 190, а Љиг-Прељина 140 динара.

Без промена и у Македонији, али...

Цене путарина кроз Македонију такође се неће мењати током предстојеће летње сезоне, што је пре петнаестак дана потрврдио и министар за транспорт и везе Македоније Горан Сугарески.

Међутим, уместо на досадашња три места где су се путарине плаћале по 1,5 евро, оне ће се убудуће наплаћивати на четири места кроз ову земљу, укључујући и потпуно нову деоницу аутопута од Демир Капије до Смоквице код Ђевђелије. Наплата би требало да почне до краја године.

Прочитајте ОВДЕ шта сваки возач мора да зна?

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Oвог лета ауто-путем до Македоније и Бугарске.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА