Најновије

САМИ СЕБИ ТЕРОРИСТИ: "Како зауставити ово лудило? Шта ради политика?"

Једна од тема којом се данас баве коментатори немачке дневне штампе је крвопролиће у средњој школи у Санта Феу у САД, преноси Дојче веле.  

Масакр у средњој школи у Санта Феу (Фото: Јутјуб)

Поново се поставља питање да ли је напад могао бити спречен и да ли је заказала политика?

"Шта се крије иза крвопролића у Тексасу", пита се новинар магазина Шпигел.

"Само три месеца након крвопролића у средњој школи у Паркланду (Флорида) када је убијено 17 особа, Америка се поново суочила са масовним убиством у једној школи. Тужан биланс овај пут износи: десет погинулих, девет ученика и један наставник, док је десет особа рањено". 

"У току ове године су до сада извршена 22 напада у америчким школама у шта је урачуната и пуцњава на колеџима и универзитетима. Поново се поставља исто питање као и код напада у Паркланду: како се може зауставити ово лудило? Шта ради политика?" 

"Председнику Трампу у првој реакцији није пало на памет ништа друго осим да каже да је то "тужан, веома тужан" догађај. Након масакра у Паркланду, Трамп је обећао да ће учинити све да се овакве ужасне ствари више не понављају. Сада је поновио то обећање. Међутим, то је безвредно све док председник и његова странка одбијају да обуздају лобисте из НРА", пише Шпигел онљан. 

Безуспешна борба ученика 

"Трамп је издао целу генерацију", сматра коментатор листа Зидојче цајтунг . "Након крвопролића у Паркланду се на ноге дигла једна цела генерација ученика у нади да ће се коначно нешто померити са мртве тачке. Међутим, жалосно је што се ништа није променило. Након напада у Паркланду закон о поседовању и продаји оружја није пооштрен. Оно што се променило је: мало више новца за сигурност школа. Дакле, за детекторе на метал и тренинге за случај невоље. 

Пуцњава у Трамповом голф клубу, нападач ухапшен

Политичари су их оставили на цедилу. Пре свих председник Доналд Трамп. Ученици из Паркланда уопште нису тражили много. Међутим, лоби произвођача и трговаца оружјем је доста јак. НРА је уложила много новца у кампању којом оспоравају многе ствари. У медијима се појављују и теорије завере у којим се наводи да је ФБИ сам инсценирао масакре како би наштетио Трампу. Као доказ таквој тези се наводи отац Давида Хога, једног од ученика који је преживео напад, и који заиста ради за ФБИ." 

"У Санта Феу је извршен двадесет други напад у овој години на школе у САД. Биће их још. Једна цела генерација расте учећи да се у школи не може бити сигуран. И да јој нико не помаже. Могуће је да се нека од трауматизованих особа која је преживела масакр, и сама дохвати оружја. Насиље се ствара насиљем. Насиље оружјем изазива насиље оружјем. Трамп се одлучио да живи с тим. Чак и ако због тога издаје једну целу генерацију", сматра коментатор листа Зидојче цајтунг.

Прочитајте ОВДЕ шта су исламске земље поручиле Израелу и Америци?

Извор: DW

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пуцњаве у средњим школама у Америци све су учесталије…

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА