Најновије

Дамаск: САД треба да престану да подржавају терористе и поштују суверенитет Сирије

САД и даље подржавају терористе у Сирији упркос декларацијама о смањењу или прекиду такве помоћи, изјавио је за РИА Новости заменик министра спољних послова Сирије Фаисал Микдад.

Илустрација (Фото: РИА)

Медији су саопштили да су Сједињене Државе зауставиле програме помоћи на северозападу Сирије, где делују разне групе против Сирије, као и Турска. Према саопштењима, годишње се издвајају десетине милиона долара у овом региону како би се "стабилизовало локално друштво и медији" као и "образовање и борба против екстремизма".

Раније је председник Доналд Трамп тражио ревизију програма у Сирији, а америчке институције почеле су да траже начине за уштеде новац. Као резултат тога, САД су потпуно зауставиле финансијску помоћ на северозападу земље, укључујући покрајину Идлиб, највећу регију Сирије, која је и даље под контролом опозиционих милитантних снага. Поред тога, примећено је да америчка помоћ неће бити пружена у покрајини Африн, где је Турска покренула војну операцију против курдских формација. Остатак региона је под контролом сиријских власти.

"Верујемо да ветар у леђа терористичким групама долази из Сједињених Држава", рекао је Микдад. Дипломата је приметио да је таква саопштења Сједињених Држава о смањењу или прекиду подршке опозицији Дамаск чуо "много пута од почетка кризе у 2011. години", рекао је Микдад.

Према његовим речима, сиријска војска открила је након ослобођења Источне Гуте и подручја Дамаска - Ел-Хајар ел-Асвад - велике залихе оружја из западних земаља и Сједињених Држава.

"САД треба да престану да подржавају терористе и поштују суверенитет Сирије и избор сиријског народа", рекао је дипломата.

Раније је војно-дипломатски извор рекао да борци "Џебат Ан Нусра" и "Сиријска слободна војска" проширују контролу над територијама у јужној Сирији како би створиле аутономију под покровитељством Сједињених Држава. Портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова потврдила је да Русија има податке да сиријска опозиција и група "Џебат Ан Нусра" уз подршку Сједињених Држава покушава да створи аутономију у јужној Сирији.

Како „прже“ моћне „булаве погледајтеОВДЕ.

Извор: Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пакао Дамаског котла

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА