Najnovije

Damask: SAD treba da prestanu da podržavaju teroriste i poštuju suverenitet Sirije

SAD i dalje podržavaju teroriste u Siriji uprkos deklaracijama o smanjenju ili prekidu takve pomoći, izjavio je za RIA Novosti zamenik ministra spoljnih poslova Sirije Faisal Mikdad.

Ilustracija (Foto: RIA)

Mediji su saopštili da su Sjedinjene Države zaustavile programe pomoći na severozapadu Sirije, gde deluju razne grupe protiv Sirije, kao i Turska. Prema saopštenjima, godišnje se izdvajaju desetine miliona dolara u ovom regionu kako bi se "stabilizovalo lokalno društvo i mediji" kao i "obrazovanje i borba protiv ekstremizma".

Ranije je predsednik Donald Tramp tražio reviziju programa u Siriji, a američke institucije počele su da traže načine za uštede novac. Kao rezultat toga, SAD su potpuno zaustavile finansijsku pomoć na severozapadu zemlje, uključujući pokrajinu Idlib, najveću regiju Sirije, koja je i dalje pod kontrolom opozicionih militantnih snaga. Pored toga, primećeno je da američka pomoć neće biti pružena u pokrajini Afrin, gde je Turska pokrenula vojnu operaciju protiv kurdskih formacija. Ostatak regiona je pod kontrolom sirijskih vlasti.

"Verujemo da vetar u leđa terorističkim grupama dolazi iz Sjedinjenih Država", rekao je Mikdad. Diplomata je primetio da je takva saopštenja Sjedinjenih Država o smanjenju ili prekidu podrške opoziciji Damask čuo "mnogo puta od početka krize u 2011. godini", rekao je Mikdad.

Prema njegovim rečima, sirijska vojska otkrila je nakon oslobođenja Istočne Gute i područja Damaska - El-Hajar el-Asvad - velike zalihe oružja iz zapadnih zemalja i Sjedinjenih Država.

"SAD treba da prestanu da podržavaju teroriste i poštuju suverenitet Sirije i izbor sirijskog naroda", rekao je diplomata.

Ranije je vojno-diplomatski izvor rekao da borci "DŽebat An Nusra" i "Sirijska slobodna vojska" proširuju kontrolu nad teritorijama u južnoj Siriji kako bi stvorile autonomiju pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država. Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova potvrdila je da Rusija ima podatke da sirijska opozicija i grupa "DŽebat An Nusra" uz podršku Sjedinjenih Država pokušava da stvori autonomiju u južnoj Siriji.

Kako „prže“ moćne „bulave pogledajteOVDE.

Izvor: Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pakao Damaskog kotla

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA