Најновије

ТЕРОРИСТА НА ЧЕЛУ КОСОВСКОГ ПАРЛАМЕНТА: Како је Кадри Весељи постао трећи најмоћнији човек на КиМ

За четврт века Кадри Весељи (51), звани Љуљи, прешао је пут од полазника терористичких кампова у Албанији и Швајцарској и активног терористе, преко шефа Тачијеве илегалне косовске безбедносне службе, до председника косовске Скупштине.

Кадри Весељи (Фото: Јутјуб)

Јавност у Србији за Весељија зна тек неколико година од када се активно укључио у политички живот покрајине. Не случајно! Кадри Весељи годинама је био на челу Тачијеве илегалне безбедносне службе ШИК због чега је и сам морао да буде у илегали. Информације до којих смо дошли говоре да је Весељи, уз Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја, последњих 25 година једна од најмоћнијих фигура на Косову и Метохији.

Ко је човек којег је председник Србије Александар Вучић означио као „правог господара Косова”? С којим правом прети Србији „да не покушава да се врати на Косово, јер се нећемо зауставити до Ниша”? Којим се нелегалним пословима бавио и бави? Са којим је криминалцима шуровао? Зашто се сумња да је радио за српску Државну безбедност? Коначно, одакле црпи моћ и зашто међународна заједница остаје глува после именовања човека крвавих руку на чело косовског парламента?

Информације до којих је дошао “Блиц” говоре да се Весељи 1990. године прикључио илегалној терористичкој организацији Народни покрет Републике Косово (НПРК). Био је задужен за набавку оружја и друге војне опреме за извршење диверзантско-терористичких акција на Косову и Метохији.

- Циљ НПРК је био отцепљење од Србије и стварање самосталне Републике Косово. НПРК је заступала радикалне методе, а Весељи се бавио набавком оружја и наоружавања за оружану побуну - открива један од саговорника “Блица” који је желео да остане анониман.

Раиф Ћеља, један од лидера НПРК, био је незадовољан радом ове организације, због чега је напушта и оснива Народни покрет за ослобођење Косова (НПОК) који је по својим активностима био још радикалнији, а Весељи му се прикључује.

Весељи је организатор и директни извршилац више терористичких напада на припаднике МУП-а и Војске Југославије на КиМ.

Заједно са Хашимом Тачијем и Аземом Суљом, Кадрија Весељија су српске службе означиле као главног актера терористичког напада на полицијску патролу у Глоговцу у којем су погинула двојица полицајаца, а више њих рањено. Ипак, актуелни председник скупштине никада за овај гнусни злочин није одговарао.

- Непосредно пред напад, Весељи је од Авдијуа Рамадана и Раифа Ћеље преузео три аутоматске пушке и 90 метака - показују подаци.

Рамадан и Ћеља су убрзо након напада ухапшени, док Весељи, да би избегао хапшење, бежи у Албанију.

Весељи је био пријатељ са познатим албанским терористима, браћом Адемом и Хамзом Јашаријем, све до њихове ликвидације. Браћа Јашари пружала су му уточиште након извршених терористичких напада, а омогућили су му и безбедан прелазак границе и одлазак у Албанији.

Једно време Весељи је провео у Немачкој, где су му живела браћа Беџет и Басри, покушавао је да добије политички азил и да тамо остане, али га тамошње власти одбијају. Током боравка у Немачкој активно се укључио у непријатељску пропаганду против СРЈ и Србије, заједно са братом од стрица Сабитом.

Организовао је више демонстрација, међу којима су и оне у Бону.

Након вишегодишњих робија на које су осуђени његови сарадници Рамадан и Ћеља, Весељи пролонгира повратак на Косово.

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је данас да му није познато да председник привремених косовских институција, Хашим Тачи и председник Србије Александар Вучић воде тајне преговоре о подели косовске територије. Више о тое сазнајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сини јарко сунце са Косова

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА