Најновије

СРБИЈА ЈЕ КОЛЕВКА ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ: Ово откриће је то доказало (ВИДЕО)

Иако нас томе нису учили у школи, Србија је колевка цивилизације. Архелошка налазишта у Србији показала су да је на овом простору бујала цивилизација много пре Блиског истока а на територији наше земље поред познатог Лепенског Вира и Винче постоје и друга налазишта која доказују ову тврдњу.

Археолог Светозар Станковић који је 90-их истраживао Благотин (Фото: Јутјуб)

Управо на територији Србије откривен је најстарији храм у историји људске цивлизације. 

Археолошки локалитет Благотин налази се на брду Мали Благотин у селу Пољна, 26 км североистично од Трстеника. Најстарије, ранонеолитско насеље на Благотину, површине од преко 2 хектара, основали су припадници старчевачке културе, односно њене најстарије фазе-протостарчево, крајем VII и почетком VI миленијума п.н.е.

Иако је на Благотину истражен само део насеља, покретни археолошки налази који сведоче о начину живота и друштвеној и економској организацији насеља, својом бројношћу и разноврсношћу сврставају га у ред најбогатијих и најзначајнијих неолитских налазишта на територији Србије. Становници Благотина су се бавили сточарством и земљорадњом, о чему, између осталог сведоче и керамичка зрна пшенице пронађена на локалитету. О планској организацији насеља сведочи симболична представа насеља откривена на полеђини зрна. Као доказ постојања духовне културе пронађене су тзв.венере -- стилизоване женске фигуре које представљају симбол плодности и рађања. Истраживања је спровео Центар за археолошка истраживања Филозофског факултета у Београду, под руководством професора Станковића, а у сарадњи са културним институцијама у Трстенику и Крушевцу.

У центру насеља пронађен је храм у коме су се налазиле фигуре “богиња” са женским атрибутима и главама јелена. У свету је ово најстарије налазиште где храм постоји као посебни објекат одвојен од куће. 

На овом налазишту су пронађени, у свету, најстарији млинови за житарице тако да је срушен и мит о томе да је први хлеб прављен у Месопотамији.

Ово нису тврдње неких историчара аматера, налазиште у Благостину истраживали су 90-их архелози Београдског универзитета.

Погледајте овај шокантни документарац који мења историју света.

Eмисију о пореклу народа Балкана која је шокирала Хрватску погледајте ОВДЕ.

Kњига "Мрежни ратови" руских геополитичара Александра Дугина и Леонида Савина диступна је у Србији и Републици Српској,...

Posted by Дневне Новине Правда on понедељак 23. април 2018.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сукоб Милановића и Деретића.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА