Најновије

ШЕШЕЉ: Јоргованка пуна афера, морално неподобна за функцију (ВИДЕО)

Посланици Скупштине Србије отпочели су расправу о реизбору гувернера Народне банке Србије Јоргованке Табаковић који је предложио председник Србије Александар Вучић на основу њених досадашњих резултата које је постигла на тој функцији, нарочито у очувању макроекономске стабилизације.

Шешељ (Фото: Јутјуб)

Опозиција, међутим, сматра да је таквим предлогом председник Србије “пљунуо у лице свим грађанима које су банке опљачкале”. Оспорена је и њена стручност , а чуло се и да је реч о особи неморалној и недостојној да буде гувернер НБС.

Осим писаног Вучићевог предлога да Табаковићева буде реизбарана на функцију коју је обављала протеклих пет година, у парламенту мимо уобичајене праксе, тај предлог нико није образложио. Занимљива је и млака одбрана посланика Српске напредне странке у одбрани лика и дела актулене гувернерке.

„За расправу о Јоргованки Табаковић спремао сам се месец дана, елаборат сам направио, а ускоро ћу и књигу да објавим “ , рекао је лидер радикала Војислав Шешељ , напомињући да му је ипак најзанимљивији морални лик Табаковићеве, уз опаску “да није она глупа,али је покварена”.

Шешељ је подсетио на случај када је у хотелску собу у Црној Гори у којој је Табаковић одсела упала једна особа и навео да је то црногорска служба пратила, јер су знали да је у Будву донела више стотина хиљада евра и да је намеравала да одатле оде у Рим да би тамо купила стан за једну од ћерки. Он је рекао да је Табаковић ипак купила ћерки стан у Риму, а да је њен зет Немања Секицки постављен је за другог секретара амбасаде у Риму коме су месечна примања око 4.500 евра, само хиљаду евра мање него што месечно легне на рачун Јоргованке Табаковић.

Према његовим речима друга ћерка службеним возилом РФЗО, где је била запослена, долазила је из Новог Сада у Београд да полаже испите. Шешељ је говорио и о стану у Новом Саду од 144 метара квадратних који је требало да отплаћује 40 година, али за 12 година није платила ни једну рату па је Телеком, где је била запослена преузео њен дуг и отплатио 78.000 евра Јоргованкиног дуга. Према његовим речима, Табаковић је Мирославу Богићевићу, власнику Фармакома „наместила“ кредит од 25 милиона евра код АТП банке.

Подсетио је и да је са послаником СНС Игором Бечићем у кампањи за изборе 2012. године путовала у иностранство по новац за Српску напредну странку и да су имали удес у Мађарској и да им је полиција нашла пуну кесу евра. Шешељ је рекао да је читао магистарски рад Јоргованке Табаковић који је био веома квалитетан, али је навео да је анализом утврђено да је 20 одсто њеног докторског рада плагирано. Она је докторирала је 2011. године на Факултету за услужни бизнис Универзитета Едуцонс из Сремске Каменице, а ментор јој је био Миленко Џелертовић , председник Економског савета напредњака. Знате по чему је познат? Тамо је Томислав Николић стекао диплому, рекао је Шешељ.

“Наравно кад је Тома јао пао, Вучић постао чио мио , она се брзо трансформисала , сада је као одана Вучићу . Она када се једном неком прода продаваће се увек . Само је у питању цена“, објаснио је Шешељ , додајући да је она једини гувернер који није решио проблем кредита у швајцарским францима.

„Сви потези показали да Јоргованка Табаковић ради у интересу банкара, а не грађана Србије који користе најскупље кредите у Европи“, рекао је Шешељ, а подсетио је и да је својевремено Јоргованка говорила да је плата гувернера превисока, али када је дошла на функцију плату није смањила.

На наводе Шешеља реаговала је посланица СНС Александра Томић истичући да би Табаковић требало да поднесе тужбу против Шешеља за увреду части.

“Јасно је да вам је жао што није више у вашим редовима . Као да чујемо излагање напуштеног мужа који једноставно не може да се помири са тим сда га је жена напустила”, рекла је Томићева, док је Шешељ навео да није добио одговор одакле гувернерки пола милиона евра? „Јел поштено стекла? Где се то тако стиче, па да и ми пробамо“, питао је Шешељ .

Реаговао је и Бечић који је казао да је лако проверљиво да он није имао никакав удес у Мађарској и одбацио све наводе Шешеља, саветујући га да се не ослања на сараднике који су пуни мржње , него на приоверене информације.

И лидер покрета Двери Бошко Обрадовиућ критиковао је реизбор Јоргованке Табаковић, напомињући да она шест година штити банкарски лоби. Према његовим речима, она је штитила банке које су пљачкале грађане са више од 500 провизија које су на различите начине уведене, пореских утаја и валутних клаузула, а требало је НБС да их контролише.

“Скандал је да председник Србије Александар Вучић предложи Табаковићеву за нови мандат, чиме је пљунуо у лице свим грађанима Србије које су банке опљачкале”, рекао је Обрадовић.

Посланик СНС-а Владимир Орлић реплицирао је Обрадовићу читајући део из образложења којим је кабинет председника Србије предложио Табаковићеву за нови мандат, а који се односи на очување инфлације на просечном нивоу од два одсто, ниским каматним стопама на кредите привреди и становништву и очувању релативне стабилности девизног курса динара према евру.

Грађани смислили нови трик за блокаду путева, полиција им не може ништа. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА