Најновије

БРИТАНСКИ АТАК НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ! Главна мета енглеских обавештајаца је Додик због братске и пријатељске сарадње са Путином

Циљ акције британских обавештајаца, који долазе у БиХ, јесте компромитовање и напад на председника Републике Српске Милорада Додика и његове сараднике, односно серија режираних протеста и уличних немира како би се срушила власт и поставила подобна „западна гарнитура“, наводи се у документу који детаљно описује план британске обавештајне службе у БиХ.

Милорад Додик (Илустрација: Правда)

План обухвата и спречавање руског, наводно „злоћудног“ утицаја, а Додик им је главна мета због братске и пријатељске сарадње са Владимиром Путином.

„Задатак јединице је јасан – невојним методама радити на промени понашања и начина размишљања локалног становништва ради постизања политичких циљева“, наводи се у документу који је у поседу Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/.

Према наводима из документа, 40 британских обавештајаца само су део контингента 77. бригаде Команде снага за борбену подршку који ће бити у саставу мисије ЕУ „Алтеа“.

У документу се наводи да страни кројачи играју на дуге стазе, те да од свог плана неће лако одустати, чак и да актуелна власт Републике Српске у октобру поново добије подршку бирача.

О акцији су, како наводи РТРС, упознати лидери водећих бошњачких партија, Обавештајно-безбедносне агенције, али и поједини лидери Савеза за промене, нарочито Драган Мектић, који је почетком марта и посетио Велику Британију, разговарао са представницима Дома лордова и састао се са баронесом Арминком Хелић, једном од највећих лобиста бошњачких интереса и промотером антисрпских ставова.

Политички аналитичар Рајко Васић сматра да би протести у Бањалуци могли имали двојак ефекат – краткорочни и дугорочни.

„Краткорочни, ако упали – упали, срушићемо власт и направићемо хаос, а дугорочни је тај да много таквих протеста на дуги рок скрнаве институције, убијају поверење у њих и одузимају им легитимитет, што је и крајњи циљ свих ових кројача који су на Балкану растурили Југославију“, рекао је Васић.

Он сматра да је увођење народа у политичке игре опасно, те странкама које се, уместо страначког програма, крију иза народа, предвиђа пораз.

„Они знају да немају политички програм који би понудили људима, већ покушавају да се ухвате са народом у коло, да им `народ нађе и сватове и младу и да свира шаргију`. Е, не може! СДС има одговорност, јер то није Српска демократска странка Сарајева, него Републике Српске и не може се крити иза народа“, сматра Васић.

Бројни аналитичари у Србији оцењују да западни центри моћи желе да српски фактор ставе потпуно под контролу и да планирају удар на Републику Српску због избора, а Србију због Космета, те оцењују да је акција добила своју прву фазу у Бањалуци.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да све што започне у Републици Српској планирано је да се прелије у Србију и да постане дио притиска на Београд.

„Недавно смо имали блокаде саобраћаја због наглог скока цене горива. У питању су неосноване блокаде. То се дешавало у Републици Српској, па се одмах прелило у Београд“, каже Анђелковић.

Стручњак за међународне односе Жељко Будимир оценио је да то што је БиХ предмет рада обавештајних служби, није ништа ново јер на овим просторима делују деценијама, те да је опасно што је БиХ, у изборној години, постала велико политичко игралиште на коме велике силе остварју своје интересе.

„Српски политички актери су дочекали ово смутно време за српски народ поново завађени. Ми покушавамо објективно да посматрамо и јасно је да политичка ситуација у БиХ изазива зебњу и страх“, рекао је Будимир.

Будимир каже да наводни утицај Русије не терену не постоји.

„Постоји дипломатска подршка Републици Српској од Руске Федерације и врло скромна економска присутност у енергетици“, навео је Будимир.

Прочитајте ОВДЕ како Србија награђује земље које нису признале Косово, док ЕУ прети санкцијама због тога.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ево шта Додик каже о мигрантима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА