Најновије

Трамп спрема армију за свемир, али већ увелико касни за ове две силе

Доналд Трамп планира да САД успостави нови род војске који би требало да отвори пут америчке доминације у свемиру, где две војне силе увелико маркирају своју територију.

Трамп (Фото: Јутјуб)

Председник САД је током обраћања у понедељак рекао да Америка мора да буде доминантна у свемиру, и најавио да ће издати наредбе Пентагону и Министарству одбране да крену са процесима за успостављање шестог рода оружаних снага.

- Свемир ће бити значајан и монетарно и војно. Не желимо да Кина и Русија предњаче, увек смо ми предводили, већ деценијама - поручио је Трамп.

Ипак, успостављање војног присуства у свемиру није нов концепт, а развој напредних програма ван земљине орбите били су кључни елемент током администрације Ајзенхауера. Процес се убрзао током Хладног рата, након наглог развоја сателита и свемирских програма Совјетског савеза.

- Свемир јесте "висока кота". Из свемира не доминирате само малим географским простором, већ континентима и океанима. Већина војних мислилаца зна да је то бојно поље будућности - рекао је за Си Ен Ен пензионисани амерички потпуковник Рик Франсоа.

Свемирска трка

Након Трампове најаве огласио се и републиканац Мајк Роџерс из Алабаме, конгресмен који се дуго залагао за овај потез, истичући да Русија и Кина престижу Америку у свемиру.

- Будућност ратовања је тамо, и морамо да будемо испред других земаља зарад националне безбедности - рекао је.

Како пишу амерички медији, постоје и добри разлози за ужурбаност. Председник Русије Владимир Путин представио је ново моћно руско оружје, у виду крстарећих ракета које избегавају радаре, као и невидљиве "Авангарде".

Слични потези стижу и из Кине. Иако су тамошњи званичници увек истицали мирољубиве мотиве иза свог истраживања свемира, Кина је већ тестирала против-сателитске и антибалистичке ракете, за које стручњаци кажу да могу да униште већину америчких комуникационих сателита.

Због ових корака у међународној јавности јавила се бојазан да се обнавља свемирска трка у наоружању.

Развој технологија

За сада, свемирско оружје дели се у три категорије. Оно које гађа објекте у свемиру са земље, попут ласера и ометача. Затим оружје у свемиру које може да гађа друге објекте у свемиру, и оно које из свемира гађа мете на Земљи. Тренутно, само три силе имају могућности да успоставе своје војно присуство изнад планете - Русија, Кина и Америка.

Иако су САД прва земља која је развила против-сателитско оружје, још за време Џона Кенедија, већина технологија је застарела због претпоставке доминације у свемиру. Слично су атрофирали и руски програми по завршетку Хладног рата али их сада обнављају, док Кина интензивно гради своје свемирске могућности, и офанзивне и дефанзивне.

Лабави мировни споразум

Уговор о свемиру који је признало више од 100 земаља укључујући и САД, ограничава неке војне активности, али не много, истичу стручњаци. Док је нуклеарно и оружје за масовно уништење забрањено, оно са одбрамбеним својствима није, наводи портал "Машабле". А како све више земаља почиње да се позиционира у свемиру, одбрана простора постаје све значајнија.

Кина је тако 2007. године оборила свој сателит, само да би показала шта може.

Трамп ипак не може сам да створи цео нови род војске, за који треба да се отвори нова позиција за генерала са четири звездице, новим униформама и најбитније, новим буџетом. Такав потез захтева и улогу Конгреса САД.

Стручњаци истичу да је највероватнија опција да се свемирска команда америчког ваздухопловства једноставно одвоји и самостално успостави, а њена улога вероватно би званично остала дефанзивне природе.

Ирански народ неће попусти пред притиском САД. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин и Трумп пронашли заједнички језик

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА