Најновије

СРПСКЕ ВРАЖЈЕ КОЧИЈЕ: Ово су нови Ми-35М ратни хеликоптери због којих су усташе у паници! (ВИДЕО)

После нескривеног подозрења које су показали поводом набавке "мигова" 29 за потребе Војске Србије, Хрвате је забринула и договорена куповина хеликоптера Ми-35 који би, такође, требало да ојачају наше ваздухопловство.

Хеликоптер Ми-35М (Фото: Јутјуб)

- Србија ће набавком летелица Ми-35М знатно повећати ватрену моћ своје хеликоптерске компоненте - пише у најновијем броју загребачки политички недељник Глобус.

У тексту посвећеном набавкама у српском Ратном ваздухопловству под насловом "Српске вражје кочије" новинар Јан Ивањек констатује да ће модернизација хеликоптерске флоте Војске Србије донети промене у односу снага у региону:

- Србија ће једина у хрватском суседству имати праве борбене хеликоптере. Посебно је значајна најава председника Александра Вучића, изречена приликом вежбе Заједнички удар, да ће се у Русији купити још три хеликоптера Ми-17, али и четири јуришна хеликоптера Ми-35 - констатује лист у својој анализи.

Загребачки недељник подсећа на договорени посао Србије о набавци "ербасових" летелица Х145М, које ће почети да пристижу већ крајем ове године и признаје да су упоредиви, али не и равноправни, са америчким "кајовама" које је набавила Хрватска.

 

Хрватска јавност, иначе, са дозом омаловажавања гледа на набавку руских "мигова" за српско војно ваздухопловство. Глобусов новинар, међутим, респектује најаву куповине летелице Ми-35М и подсећа на надимак који су совјетској летелици, због тешког оклопа и велике ватрене моћи, наденули авганистански муџахедини - "ђавоље кочије".

Јачање хеликоптерске авијације објашњава намером Србије да предупреди кризе на Косову и Метохији и евентуално Босни и Херцеговини.

- Фокус је и даље на Косову и евентуалном сукобу са тамошњим снагама сигурности, али и герилским формацијама. Војске Србије настоји да се фокусира на мобилне снаге за брзу реакцију, очито усмерене на интервенцију на Косову, што је потврђено и количином и типовима хеликоптера који се набављају - пише Глобус, оцењујући да "Вучићева флота јуришних оклопних хеликоптера служи за застрашивање Косова".

 

Ово је 5 кључних тачака које је Сиријска армија ослободила данас, више ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА