Најновије

БРНАБИЋ: Приштина спречава сваки озбиљан дијалог

Премијерка Србије Ана Брнабић је у интервјуу за РТС из Лондона указала на значај економског повезивања региона, као и на значај стављања младих у фокус. Коментаришући дијалог Београда и Приштине, рекла је да је Србија конструктивна, док Приштина покушава да спречи сваки озбиљан дијалог.

Брнаабићева (Фото: Јутјуб)

Ана Брнабић је оценила да се понавља оно што се већ догодило са Бриселским споразумом и са Заједницом српских општина.

"Када имате конструктиван Београд, толеранцију и стабилност, с друге стране имате Приштину која покушава да спречи сваки озбиљан дијалог", рекла је премијерка.

У Лондону је, каже, данас срела косовског премијера Рамуша Харадинаја. "У пролазу сам му рекла да видим да се наставља пракса хапшења Срба. Покушао је да ми објасни да није баш тако", рекла је Брнабићева додајући да обично нема интеракцију са њим, али да је овај пут морала да му каже "да је бесмислено оно што ради и како ради".

Говорећи о самиту, Брнабићева је рекла да је од Трста могло више да се уради, али да су то комплексни процеси и да је сваки напредак значајан.

"Почели смо преговоре око признавања међусобних професионалних квалификација, међусобних академских квалификација. Било је преговора око додатних протокола у оквиру ЦЕФТА. Сви смо потписали додатни Протокол 5 који Србија треба да ратификује. Почели су преговори око додатних протокола 6 и 7 за бољу сарадњу, како би лакше текао проток робе и услуга у оквиру региона. То нам је изузетно важно", навела је Брнабићева.

Указује да је извоз Србије у БиХ већи од комбинованог извоза Србије у Русију, Кину и САД.

"Наш извоз у БиХ 2017. је био око милијарду и 200 милиона евра, извоз Србије у оквиру ЦЕФТА је преко три милијарде евра. То говори колико је важно регионално економско повезивање, да камиони не би чекали по пет, шест, седам сати на царини", рекла је Брнабићева.

На томе треба да остане фокус и на наредном самиту у Пољској, али и на младима.

"Апеловала сам да треба додатни фокус свих нас као председникâ влада да буде на сарадњи младих, њиховим потребама, раду регионалне канцеларије за сарадњу младих и ја сам свакако обећала да ћу лично много више да се бавим и тим пројектима јер мислим да и млади треба да кажу неку реч, да се чују гласније и да чујемо шта још додатно треба да урадимо, јер један од основних проблема је одлив мозгова", закључила је премијерка.

Харадинај се извинио Ани Брнабић Због хапшења Срба у Гњилану! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА