Најновије

ВУЧИЋ СМЕЊУЈЕ: Српске дипломате умало се побиле у амбасади, сада им стиже казна!

Србија би ускоро могла да добије новог амбасадора у Паризу, а за то место је "виђена" досадашња отправница послова амбасаде у Лондону Наташа Марић.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Она би на челу овог дипломатско-конзуларног представништва требало да замени досадашњег амбасадора Рајка Ристића, којем је још у априлу прошле године истекао амбасадорски мандат од четири године.

У априлу су се сукобили Ристић и директор Културног центра у Паризу Радослав Павловић, због чега је у француску престоницу министар Ивица Дачић послао изасланике да испитају актере инцидента.

Уместо Дарка Танасковића на челу мисије Србије при Унеску, како је потврђено, биће постављена помоћница министра спољних послова и шеф Сектора за билатералну сарадњу Тамара Растовац. Она је друга особа која с овог места одлази у дипломатску службу, после Горана Алексића, који је прошле године постао амбасадор у Риму.

Од када је у Паризу Танасковић је са Министарством спољних послова и Владом Србије успешно извојевао битку и спречио да Приштина добије довољан број гласова за учлањење у Унеско. Према писању неких медија, није било лако наћи замену за Танасковића и зато се његов боравак у Паризу одужио. Нова амбасадорка се, такође, бавила Унеском и зато је избор пао баш на њу, наводи "Политика".

Србија већ пуних годину дана нема ни амбасадора у Великој Британији. Почетком августа прошле године, председник Александар Вучић опозвао је амбасадора Огњена Прибићевића.

Прибићевића ће у Лондону, како је потврђено, наследити Александра Јоксимовић, која је од 2001. до 2004. године била помоћник министра спољних послова Горана Свилановића, задужена за информисање, штампу и културу.

Лист наводи да су у осам амбасада, од 69 колико их званични Београд има широм света, тренутно уместо амбасадора отправници послова. Осим Велике Британије, такав случај је и са Азербејџаном, Аустријом, Босном и Херцеговином, Етиопијом, Замбијом, Либијом и Сиријом.

Прочитајте ОВДЕ зашто је власт у РС озбиљно забринута?

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

И Зоран Кесић се духовито осврнуо на "случај са амбасадорима”.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА