Најновије

АРИФИ: Ако се мисли о прекрајању граница на Косову, рат је неизбежан!

Авни Арифи, шеф приштинског тима у дијалогу са Београдом, изјавио је данас да ако неко размишља о прекрајању граница на Балкану, рат ће бити неизбежан.

Косово (Фото: Синхуа)

"Не зато што ово желимо, или зато што желимо да претимо некоме, већ зато што оног тренутка када би границе биле прецртане, то би нас одвело на пут у ћорсокак", рекао је Арифи за телевизију ТВ7.

"Желимо узајамно признање. То значи успостављање билатералних односа баш као са другим суседним државама. Подела није опција на столу у преговорима. То је црвена линија коју влада неће прећи. Ни једна институција не би требало да падне под утицај српске пропаганде и да преговара о том питању", казао је Арифи, преноси Унмик у свом данашњем прес клипингу.

То исто је пре само пар дана рекао и косовски премијер Рамуш Харадинај.

Он је противећи се идеји Љуфтија Хазирија о размени територија рекао:

"Подела (Косова) за мене значи рат, ја кажем то без оклевања и ризично је да се говори о подели", рекао је Харадинај, говорећи о питању размене територија за тв Дукађини.

Самоопредељење тражи прекид дијалога Београда и Приштине

Шеф парламентарне групе опозиционог покрета Самоопредељење, Глаук Коњуфца, представио је план тог покрета за дијалог са Београдом у шест тачака за који је казао да ће морати да буде део платформе коју буде усвојио парламент.

Како преноси телевизија Кљан Косова, прва тачка тог плана је да би актуелни формат дијалога Београда и Приштине требало да буде заустављен.

Затим, да нико не сме да преговара о унутрашњим питањима Косова.

Као треће се наводи да би Косово требало да примени "потпуни реципроцитет у односу према Србији", а четврто да би требало да "постоји реципроцитет у правима Албанаца у Србији у односу на права Срба на Косову".

Самоопредељење понавља да би, како наводе, "Србија требало да буде оптужена за геноцид", што је пети закључак и најзад "да косовски председник Хашим Тачи не сме да предводи процес дијалога", пренео Унмик у свом дневном прес клипингу.

Ови закључци су донети јуче на трибини коју је организовало Самоопредељење на тему дијалога Београда и Приштине и односа Приштине према Албанцима на југу централне Србије, а учествовали су и политички лидери Албанаца три општине са тог подручја - Прешева, Бујановца и Медвеђе.

Прочитајте ОВДЕ шта то Албанци планирају да ураде на Кошарама.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мијачић: Подела Косова није добро решење.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА