Најновије

"Уколико четири општине на северу Косова буду дате Србији, Срби јужно од Ибра мораће да се евакуишу!"

"Нема јасних доказа о томе да САД подржавају идеју поделе Косова, о чему косовски и српски званичници све чешће отворено говоре", каже Данијел Сервер, експерт за балканска питања и професор Универзитета Џонс Хопкинс у Вашингтону.

Косово (Фото: Јутјуб)

- Ана Брнабић, премијерка Србије и Ивица Дачић, српски шеф дипломатије, били су у Вашингтону и форсирали су ту идеју, и кроз контакте са људима који су блиски америчком председнику Доналду Трампу. Американци су рекли: "Ок, слушаћемо шта имате да кажете, са каквим идејама сте дошли". Ја заиста не мислим да су Американци имали намеру да потврде исправност таквог концепта. Једино што су учинили је да саслушају. То је надаље на Балкану интерпретирано као подршка. Ја верујем да ће Американци на крају рећи веома јасно - не - каже Сервер и додаје:

- Сматрам да је немачка позиција кључна. Без немачке подршке, идеја корекције граница, замене територије, или како год то већ назвали, једноставно не може бити реализована. Толики је значај Немачке на Балкану.

- Мислим да је Србија увек била заинтересована за идеју поделе Косова. Председник Србије Александар Вучић ју је недавно лансирао. То је дуго времена била присутна идеја у Београду. Истинска промена у последње време се види у томе што председник Косова Хашим Тачи говори о томе. Лично мислим да је то била велика грешка са његове стране - истиче Сервер и додаје:

- Као што знате, не може бити једносмерних промена граница, морале би се разменити територије. А размена територија погађа интересе свих, зато што је Србија увек хтела да одржи контролу над северно-јужним путем ка мору, ка Солуну у Грчкој, а и Косово је увек желело да задржи контролу над изворима снабдевања водом на северу Косова. Тако да не верујем да ће се договор на овом пољу одржати. Такође мислим да је Ангела Меркел учинила велику услугу свима тако што је рекла - не. Мислим да би и Американци требало да кажу - не, такође.

"Ако четири општине на северу буду дате Србији"...

- Веома је јасно да уколико четири општине на северу Косова буду дате Србији, да ће се Срби који живе јужно од реке Ибра морати да се евакуишу. Отац Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани на Косову, био је веома јасан у објашњавању какве импликације би подела Косова могла имати и он се јасно томе успротивио. Он се такође противи и независности Косова, али и подели због последица које би то могло имати по Србе који живе јужно од Ибра.

У случају поделе, Косово не би остало независна држава јер би подела водила покушајима уједињења са Албанијом или са деловима Македоније насељеним Албанцима. Тако би настао хаос на Балкану. У овоме лежи велика опасност за европске и НАТО амбиције обе стране, и Приштине и Београда. И требало би да буду потпуно уверени у то да су већ отворили Пандорину кутију и да би требало да је затворе што пре могу - закључује Данијел Сервер.

Прочитајте ОВДЕ зашто је важно ко ће контролисати језеро Газиводе.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Спољнополитички коментатор Милан Мишић каже да је подела Косова о којој говори министар спољних послова Ивица Дачић и даље црвена линија за Запад, уз аргументе да би то створило више проблема него што би решило.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА