Најновије

ЦРНА ГОРА НЕ ИСКЉУЧУЈЕ РАТ У РЕГИОНУ: Обелодањен предлог стратегије националне безбедности

Црна Гора има специфично место и значајну улогу у стабилности региона, каже се у Предлогу стратегије националне безбедности и оцењује да је опасност од директне војне претње Црној Гори значајно смањена, али се не може искључити.

Војска Црне горе (Фото: Министарство одбране Црне горе)

Наводи се да безбедоносну ситуацију у Црној Гори треба посматрати и у регионалном контексту, јер припада и балканском и медитеранском поднебљу.

"Део је региона који је у претходном периоду претрпио динамичне промене и грађански рат. Имајући у виду историјско насљеђе и позитивне трендове након обнављања независности, Црна Гора има специфично место и значајну улогу у стабилности региона“, каже се у Владином документу.

Истиче се да Црна Гора дели стратешки приступ изазовима, ризицима и претњама по националну безбедност који су дефинисани стратешким документима НАТО-а.

Оцењује се да је спектар изазова, ризика и претњи широк. "Регион је још оптерећен догађајима из прошлости и нерешеним проблемима, што може проузроковати дестабилизацију на појединим подручјима".

"Као последица смањења војних ефектива у региону, интеграција земаља у НАТО и ЕУ и развијања политике поверења, сарадње и партнерства, опасност од директне војне претње Црној Гори је значајно смањена, али се не може искључити", каже се у предложеној стратегији.

Наводи се да су промене на геостратешком плану утицале да Западни Балкан поново постане зона јаког интересовања одређених међународних актера, чији је примарни циљ спречевање даљег европског и евроатланстког пута појединих држава региона.

Оцењује се да, с обзиром на географски положај, на безбедност Црне Горе могу негативно утицати кризе у непосредном окружењу, али и оне у удаљеним регионима, као што су Источна Европа, Блиски Исток и Северна Африка, као и регионима Црног и Каспијског мора и Кавказа.

Монтгомери је још пре 40 година одређен да буде намесник Балкана, он је довео Вучића! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Vijesti.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војска Црне горе-подаци

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА