Најновије

УХАПШЕН КОМАДАНТ ЧЕТНИЧКОГ ПОКРЕТА У СРБИЈИ: Прети му 10 година затвора, а ево зашто га терете!

Братислав Живковић, познат као командант Четничког покрета у Србији, ухапшен је због основане сумње да је организовао учествовање у рату у иностранству.

Живковић (Фото: Јутјуб)

То је потврђено у МУП Србије за РСЕ.

У одговору достављеном РСЕ наводи се да су припадници Министарства унутрашњих послова Србије (МУП), по налогу Вишег јавног тужилаштва у Крушевцу, ухапсили Живковића "због постојања основане сумње да је починио кривично дело организовање учествовања у рату или оружаном сукобу у страној држави".

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати и он ће уз кривичну пријаву бити приведен надлежном тужилаштву, стоји у одговору МУП-а.

Живковић је обухваћен истрагом Генералног тужилаштва Украјине о учешћу шесторице држављана Србије у сукобима у источној Украјини на страни проруских страна, наводи РСЕ.

Држављани Србије су у Украјини обухваћени истражним поступком због извођења наводних напада на украјинске снаге у областима Доњецк и Луганск на страни проруских снага као део организације "Unité Continentale".

Изменама Кривичног законика Србије из 2014. за учешће држављана Србије на страним ратиштима запрећена је казна затвора у трајању од шест месеци до пет година. Уколико појединац учествује у оружаном сукобу у иностранству у саставу групе, запрећена је казна затвора од једне до осам година.

За организовање учешћа у рату или оружаном сукобу у страној држави запрећена је казна затвора у трајању од две године до десет година.

Како је потврђено за РСЕ, у фебруару 2018. Виши суд у Београду донео 28 осуђујућих пресуда против држављана Србије који су учествовали у рату у Украјини, од којих је 26 правоснажних на основу признања кривице и нагодбе с Тужилаштвом. Против четири учесника изречене су затворске казне, док је осталима изречена условна казна.

Брутално искрену емисију са четничким командатом Братиславом Живковићем можете погледати у видеу испод:

Срушио се јадан од најбољих америчких борбених авиона. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА