Најновије

Руси не верују како је Србин од БМВ-а направио печењару: Газда Буђин "прасеторијум" доживео светску славу (ВИДЕО)

Већина грађана Србије чула је за угоститеља Драгана Радичевића из Страгара крај Крагујевца. Ако вам само име ништа не значи, сигурно ћете се сетити приче када вас подсетимо због чега је Радичевић надалеко познат. Он је наиме преправио свој стари БМВ у печењару на точковима са којом намерава, најавио је својевремено, да гостује на сабору у Гучи. 

Прасеторијум (Фото: Јутјуб)

Колики је газда Буђин изум атракција говори и чињеница да о њему пишу и светски медији, па је тако портал спутникнеwс.цом данас објавио кратак прилог о њему. Руси су одушевљени изумитељем који готови оно што Срби обожавају - печење. Како наводе у видеу, лимузина може да "праши" друмовима до 200 километара на сат и истовремено пече два прасенцета.

Како је за Спутњик рекао Миодраг Блажић, пријатељ власника печењаре, Драган је аутомобил претворио у праву покретну печењару. Сам власник није хтео пред камеру што неће спречити да се глас о његовом "прасеторијуму" далеко чује. Али је поручио да је сматрао да је боље да кола употреби за печење меса него да аутомобил прода у деловима.

Његово необично возило са високим димњаком налик паробродском постало је права атракција.

- Зашто у доба мобилних комуникација и печењара не би могла да буде мобилна - шеретски је рекао Радичевић за Независне.цом.

Чувени српски инат код њега је пробудио инвентивност која је изнедрила први српски "прасеторијум" - аутомобил преправљен у пећницу.

- Отерао сам овај мој расходовани БМВ да продам на отпад, а они су ми понудили само 100 евра. Рекао сам да ћу пре роштиљ од њега направити него да пристанем на ту цену. Нису ми веровали, а ја сам испунио обећање. Направио сам прву српску мобилну печењару - каже он.

Газда Буђа је аутор идејног решења за добијање доброг "БМВ печења". Са мајстором Срђаном Марковићем исекао је задњи део аутомобила и направио механизам којим мотор преко редуктора, зупчаника и галовог ланца покреће ражањ. Возило је добило нови тапацирунг од ватросталних цигала, а на термоизоловани кров је монтиран високи лимени димњак налик онима на старим паробродима. Страгарски "прасеторијум" има и прозоре од дебелог ватросталног стакла, ради контроле понашања "путника на ћумуру".

Газда Буђа признаје да га је мобилна печењара доста коштала, око 700 евра, али се не каје због улагања. Атрактивно возило се прочуло надалеко, о чему сведочи и позив за гостовање на Сабору трубача у Гучи.

Стравично пророчанство почиње да се остварује, свет ће на крају нестати, а ово је први знак, више ОВДЕ.

Извор: Телеграф
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА